Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ambassadörens svartbygge i skärgården

Publicerad: 28 december 2009, 11:00

OECD- och Unesco-ambassadören Mats Ringborg håller ofta föredrag om miljöfrågor. Nu är han själv polisanmäld för miljöbrott.


Ämnen i artikeln:

MiljöbrottStrandskydd

Det är SVD som avslöjar att Sveriges ambassadör i OECD och Unesco, Mats Ringborg, nu är polisanmäld av Haninge kommun. Han misstänks ha brutit mot strandskyddet då han bland annat byggt ut en brygga på sin tomt på Muskö.

Enligt
Haninge kommuns tillsyn har Ringborg också gjort markutfyllnader vid strandlinje och på grannfastigheten utanför den egna tomtgränsen. Han har också satt upp en grindstolpe på mark han inte äger. Markutfyllnaden har skett på en allmänning som omfattas av strandskyddet. Ovanpå utfyllnaden har Mats Ringborg lagt en gräsmatta, som enligt SVD ger intrycket av att tillhöra hans egen tomt.

En granne, juristen Per Ågren, uppger också till SVD att Mats Ringborg försökt föra kommunen bakom ljuset gällande en pir i anslutning till bryggan. Mats Ringborg hänvisar till en stenlinje under vattenytan som enligt Per Ågren aldrig existerat.

Mats Ringborg
har också använt sin titel som ambassadör flitigt i sin korrespondens med myndigheterna.
– Det är uppenbart att Ringborg, fram till att en polisanmälan blev oundviklig, har behandlats som en VIP-person av kommunen. Några exempel är ”fribrevet” från 2002 och det bristfälliga bygglovet, säger Per Ågren till SVD.

Har du stenkoll? Få översikten och kollen i tidningen Miljöaktuellt.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

MiljöbrottStrandskydd

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.