söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Amerikansk lobbyrörelse slåss för rätten att reparera

Publicerad: 4 april 2016, 07:59

Sämre miljö, mindre återbruk och en växande avfallshög. Det är enligt nya lobbyrörelsen The Repair Association resultatet av USA:s lagar som hindrar reparation och en längre livslängd för produkter.

Ämnen i artikeln:

UsaÅteranvändningCirkulär EkonomiPolitikTeknik

Dagens lagstiftning i USA hindrar reparation och återbruk och står i vägen för en längre livslängd på produkter. Det menar The Repair Association, en ny amerikansk lobbyorganisation som försöker driva igenom lagstiftning i delstater runtom i landet för att öka möjligheten för konsumenter att reparera, uppgradera och sälja vidare produkter. Rörelsen, som samlar reparationsbranschen men också miljöorganisationer och som vuxit ur koalitionen Digital Right to Repair Coalition som startades 2013, siktar in sig på allt från mobiltelefoner till vitvaror och bilar. Den vill bland annat driva igenom lagstiftning i delstater för att tvinga tillverkare att sälja reparationsdelar till oberoende serviceställen och till konsumenter.

The Repair Association kritiserar även resultatet av Digital Millennium Copyright Act från 1998 som enligt organisationen gör att mjukvara i till exempel bilar och mobiltelefoner kan vara upphovsrättsskyddad, något som hindrar att konsumenten kan få sina trasiga produkter lagade var som helst.

Budskapet från lobbyrörelsen är tydligt: kunskapen och verktygen som behövs för att kunna reparera och uppgradera produkter ska spridas från tillverkare till allmänhet. ”Att skapa en ekonomi runt att förlänga livslängden på produkter kommer att skapa jobb och fördelar för miljön”.

The Repair Association menar också att produkter måste designas för att hålla längre. När tillverkare vägrar att publicera viktig information om reparation och feldiagnostik samtidigt som de hotar att stämma dem som försöker att reparera något för intrång i upphovsrätten hindrar det utvecklingen, menar rörelsen. En del produkter kommer till och med med avtal eller obligatoriska licenser som inskränker rätten att sälja produkterna vidare, påpekar The Repair Association.

”Slutresultatet: rättvis användning hindras, konsumenter förlorar makten och tvingas ta sig till Applebutiken bara för att byta ett batteri istället för att göra det själva.” Något som kan minska incitamenten att laga produkterna och i stället gör att den elektroniska avfallshögen växer.

Flera framsteg har enligt organisationen gjorts, genom branschöverenskommelser och lagstiftning. Bland annat var rörelsen med och drev på för lagstiftningen som gör det tillåtet för konsumenter att låsa upp mobiltelefoner samt för reparationsfrämjande lagar i flera delstater. I flera fall har dock starka lobbyintressen från industrin jobbat emot förslagen, poängterar organisationen.

Läs mer om The Repair Association här.

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev