Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Amerikansk olja betalar klimatskeptiker

Publicerad: 31 mars 2010, 10:07

Nu är pengarna bakom klimatskeptikerna granskade. Därmed tycks mångas farhågor besannade.


Ämnen i artikeln:

KlimatskeptikerGreenpeace

Det är miljöorganisationen Greenpeace som gjort en granskning och identifierat det privatägda amerikanska oljeföretaget Koch Industries som en stor finansiär av klimatskeptiska grupper – både i USA och i Europa. De senaste åren har den avgjort största finansieringen av klimatskeptiker kommit från Koch Industries. Enligt Greenpeace satsade exempelvis ExxonMobil genom sina fonder runt 9 miljoner dollar på klimatskeptisk lobbyverksamhet under åren 2005 till 2008. Koch Industries satsade samma period 25 miljoner dollar.

I rapporten “Koch Industries: secretly funding the climate denial machine” visar Greenpeace hur det anonyma, men extremt rika, företaget Koch Industries i Kansas genom ett nätverk av grupper blivit den största finansiären av klimatskeptisk information. Enligt Greenpeace är investeringarna tydligt gjorda för att underminera förtroendet för klimatforskningen och försena satsningar på grön energi.

Koch Industries har enorma tillgångar och är USA:s näst största privatägda företag. Företages ägare, bröderna David och Charles Koch, är båda bland USA:s 50 rikaste personer.
– Genom att spendera miljontals dollar på lobbyverksamhet och politiska bidrag förorenar Charles och David Koch inte bara vår miljö, utan också den politiska processen i USA. Vår försök att ställa om till en ren energi och skapa en hållbar klimatpolicy hindras hela tiden av massiv lobbying från företag och klimatförnekarkampanjer, säger Kert Davies som ansvarar för forskningsverksamheten på amerikanska Greenpeace.

Några av de grupper som fått finansiering från Koch Industries är Mercatus Center, The Heritage Foundation,  The Cato Institute, Washington Legal Foundation aoch The Foundation for Research on Economics and the Environment (FREE).

Här är Greenpeace lista över Koch Industries finansiering av klimatskeptiker:

- 20 organisationer som direkt agerat som talespersoner och kritiserat klimatforskare i det som kallats "Climategate" där klimatforskare världen över anklagats för forskningsfusk.

- En dansk tankesmedja som skrivit en kritisk studie om den danska vindindusrin. Koch Industries använde senare studien för att som argument mot Obamas stöd för vindkraft i USA.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

KlimatskeptikerGreenpeace

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News