Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Amerikansk tall hotar svenska floran

Publicerad: 8 april 2015, 09:49

Den nordamerikanska contortatallen sprider sig och kan inom kort hota bland annat svenska naturreservat.


Ämnen i artikeln:

Skog

Artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 7 april.

Vid utplanteringen 1970 hävdade skogsbolagen att endast skogsbränder kunde göra att tallen sprider sig. Men det stämmer inte.

– Contortatallen medför risker för invasion i Sverige. Tallens skärmtak kan vara så tätt att det nästan inte finns någon växtlighet under den och det är märkbart att det finns mindre vegetation kring contortatallen jämfört med Sveriges infödda furu, säger Michael J. Gundale, docent i funktionell ekologi vid SLU.

En studie från SLU visar att contortatall i framtiden kan utgöra ett hot mot den biologiska mångfalden om inte fler arter anpassar sig till de nya miljöerna som tallen skapar. Tallen är nu könsmogen och värmen från solen gör att den har börjat sprida sig i den svenska naturen.

– Jag tror att spridningen av contortatallen i naturreservat kan ha en negativ inverkan på vegetationens grundskikt.

Tallens täta krona gör att marken blir kallare då ljusinsläppet blir mindre. Contortan har ett lägre pH-värde vilket gör att barren bryts ned långsammare och att tallens snabba tillväxt leder till lägre näringsupptag för andra växter.

joline.ekman@miljoaktuellt.se

Ämnen i artikeln:

Skog

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News