Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Amerikanska elnätet hackat av spioner

Publicerad: 9 april 2009, 06:38

Ryska och kinesiska nätspioner har hackat det amerikanska elnätet, enligt Wall Street Journal. Myndigheterna kommenterar inte saken men medger svagheter i nätet.


Det amerikanska elnätet har hackats av nätspioner, rapporterar Wall Street Journal. Mjukvara ska ha planterats som kan användas för att förstöra eller stänga ned systemet, enligt uppgifter till tidningen.

Spionerna uppges komma från Kina, Ryssland och andra länder.

– Kineserna har försökt kartlägga vår infrastruktur, som vårt elnät. Det har även ryssarna gjort, säger en källa till Wall Street Journal.

Ingenting ska ha skadats men misstankar om att så kan ske i en kris eller krigssituation föreligger. Intrången har inte riktats mot något särskilt företag eller någon särskild region, attackerna ska ha utförts över hela landet över en längre tid.

Amerikanska myndigheter har inte kommenterat uppgifterna men medger att elnätet lider av brister, rapporterar BBC.

– Svagheterna är någonting vi känt till i flera år, säger Janet Napolitano på myndigheten US Homeland Security till BBC.

Säkerhetsexperterna är inte förvånade. Datorbaserade system för övervakning och styrning av samhällsviktig infrastruktur(ofta kallat SCADA, Supervisory Control and Data Aquisition) skyddas inte som annan it-infrastruktur.

– Det råder samstämmighet i säkerhetsbranschen om att SCADA-utrustningen inte hängt med i utvecklingen. Mjukvara för datorer och internet har hanterat säkerhetsfrågor i tio år och dit har SCADA nått, säger it-säkerhetsexperten Dan Kaminsky till BBC.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev