Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Amerikanska försvaret: Peak oil redan 2012

Publicerad: 6 maj 2010, 06:36

Enligt det amerikanska försvaret kan möjligheten att öka oljeproduktionen vara slut redan om två år. Redan 2015 kan oljereserverna börja minska drastiskt.


Ämnen i artikeln:

Olja

Det är Svenska Dagbladet som tagit del av rapporten JOE 2010, som står för Joint Operating Environment 2010, och är gjort på uppdrag av det amerikanska försvaret. JOE 2010 är en samling scenarion men enligt rapporten är det alltså inte otroligt att vi når det som brukar kallas peak oil redan 2012.

Peak oil är den topp då det inte går att öka oljeproduktionen i världen längre. Idag produceras 84 miljoner fat per dag. Enligt JOE 2010 kan efterfrågan på olja redan 2015 vara 10 miljoner fat per dag större än den faktiska tillgången.

Att "peak oil" är nära stundande beror enligt rapporten på den snabba tillväxttakten i världen – inte minst i de snabbt växande utvecklingsländerna. ”Kineserna lägger tusen kilometer med fyrfiliga motorvägar varje år, en siffra som ger en aning om hur många fordon de tror att de kommer att äga. Det leder i sin tur till en motsvarande ökning i oljekonsumtionen”, skriver man enligt SvD i rapporten.

SvD
skriver också att det är scenarior som dessa som göra tt Barack Obama föreslagit mer borrning efter olja i havsområden norr om Alaska och utanför den amerikanska östkusten.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Olja

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News