Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Amerikanska ingenjörer: Låt en kärnladdning lösa oljekatastrofen

Publicerad: 4 juni 2010, 08:28

Nu diskuterar ingenjörer möjligheten att täppa till oljeläckan i Mexikanska Gulfen med kärnvapenladdningar. Amerikanska myndigheter säger emellertid nej till förslaget.


Ämnen i artikeln:

Oljeutsläpp

Det är New York Times som rapporterar om förslaget att använda kärnsprängladdningar för att försegla oljeutsläppet i den Mexikanska Gulfen. Enligt tidningen får atomförslaget allt fler anhängare.
– Att skapa ett vapensystem och detonera det på 5000 meters djup är förmodligen det enda vi kan göra, säger energiexperten Matt Smmons till NY Times.

På den amerikanska energidepartementet säger man emellertid att kärnladdningar inte är ett alternativ.
– En lösning med kärnvapen är inte – och har aldrig varit – ett alternativ, säger en tjänsteman till tidningen.

Att lösa en oljekatastrof med en kärnvapenladdning kan låta absurt – men förespråkarna pekar på det faktum att liknande saker har gjorts. Sovjetunionen har vid ett flertal tillfällen använd kärnexplosioner för att försegla gasutsläpp – bland annat 1966 då man fick stopp på en brand i en gasläcka som pågått okontrollerat i tre års tid.

Kritikerna påpekar emellertid att Sovjetunionens kärnsprängningar skedde på land och att de inte involverade olja.
– Det kommer inte att hända. Det vore som att experimentera med okända saker mitt i en pågående katastrof – och då kan saker bli ännu värre, säger en forskare till NY Times.

Läs mer om atomförslaget i NYT

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Oljeutsläpp

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.