Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag21.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Amputerade känner gummihand som egen

Publicerad: 11 December 2008, 13:06

Personer med en amputerad arm kan uppfatta en gummihand som kroppens egen. Upptäckten öppnar för kännande handproteser.


Personer med en amputerad arm och handprotes kan uppfatta protesen som kroppens egen. Det har forskare vid Karolinska Insitutet och Lunds universitet funnit vid försök.

Försöken har genomförts genom att stumpen efter en amputerad arm berördes på testpersoner utan att dessa såg det ske. Samtidigt berördes en gummihand placerad nära stumpen, inom synhåll för försökspersonerna. Illusionen av beröring bekräftades dels utifrån hur försökspersonerna beskrev upplevelsen, dels av det faktum att försökspersonerna tenderade att peka ut gummihanden när de skulle lokalisera beröringen.

– Hos ungefär 80 procent känns beröringen i gummihanden, säger Birgitta Rosén, arbetsterapeut och forskare på universitetssjukhuset i Malmö.

Vissa testpersoner kunde även uppfatta föremål, exempelvis en telefon via gummihanden. För att säkra att testpersonerna inte svarar tillmötesgående mot försöksledaren utsattes personerna för ”hot” i form av att en spruta sattes mot handen varvid svettningar uppmättes.

Fenomenet hänger samman med de fantomkänslor amputerade personer ofta upplever. Fantomkänslorna är extra tydliga på särskilda punkter på stumpen och de nya kunskaperna skapar förutsättningar för kännande handproteser.

– Det är så vi tänker oss framtiden, med taktil display. Med små miniatyrmotorer som ger vibrationer på fantomställen, säger Birgitta Rosén.

Redan i dag finns proteser med sensorer i fingertopparna men som inte utnyttjar fantomkänslan, och alltså inte sänder signaler till hjärnan. Målet är nu att utveckla en protes som kan registrera beröring och samtidigt stimulera amputationsstumpen den fästs vid för att lura hjärnan.

Jonnie Wistrand

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.