Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Analys: Därför är miljöfrågan död i valrörelsen (just nu)

Publicerad: 9 juli 2010, 06:27

Om varför miljö inte är valfläsk och miljöfrågan som kommer att explodera i augusti.

Ämnen i artikeln:

Miljöpolitik

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Det är fredag förmiddag och jag läser följande Facebook-statusuppdatering.

"Tillbaka från politisk cirkus i Visby. Viktig slutsats: miljöfrågan är helt död i årets valrörelse. Synd. Vi borde veta bättre."

Inlägget kommer från en person som jobbar på en stor NGO och är träffande. De senaste fem dagarna har miljöfrågorna i princip lyst med sin frånvaro. I alla fall i de makthavarled med stort mandat att fatta avgörande beslut. Skillnaden mot ifjol när det drog ihop sig för COP15-möte i Köpenhamn är enormt.

Men NGO:er, branschorganisationer, miljötalespersoner och andra i "miljöbranschen" har jobbat intensivt och ambitiöst och sannolikt har en hel del nya idéer och möjligheter skapats, politiska löften har utlovats och kontakter knutits under den gotländska solen. Det är härligt att se. Det bådar gott för framtiden.

Att miljöfrågan inte får större genomslag är dock inte så konstigt. Bra miljöarbete kostar pengar vilket ofta betyder höjda skatter eller att man får hitta pengar någon annanstans. Därför är sällan miljö valfläsk för andra utom dem som verkligen, verkligen vurmar för frågorna.

Men jag tror inte loppet är riktigt kört.

I morgon kommer Maria Wetterstrand och Peter Eriksson sannolikt att leverera en rejäl dos miljö och hållbar utveckling för att bräcka Mauds gröna sju minuter.

Och efter sommaren kommer kärnkraftsfrågan att bli en av de stora frågorna inför valet. Om så inte blir fallet kommer jag koka och äta upp mina gamla löparskor.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev