lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Analys: Lärdomarna från misslyckandet på COP15

Publicerad: 24 mars 2010, 08:52

Svante Axelsson, Andreas Carlgren och Björn Stigson berättar om de största lärdomar från klimatmötet i Köpenhamn i december.

Ämnen i artikeln:

Cop 15

Vad var det viktigaste du lärde dig av COP15?
– Vad vi såg i Köpenhamn var ett resultat av den fulla kraften av världens nya geopolitiska läge. Från olika håll sammanföll stormaktsintressena från USA och Kina, vilket gav ett resultat där de slipper bindande åtaganden om utsläppsminskningar.

– För att klara klimatutmaningen behöver vi stärka det globala samarbetet. Det är de små staterna som har störst intresse av att skapa gemensamma lösningar. Stora stater kan alltid klara sig. Det är hittills bara FN som kan klara att möta detta, oavsett resultatet i Köpenhamn. Vi ska fortsätta och stärka klimatförhandlingarna under FN, men vi behöver nu också vara öppna att pröva alternativa vägar som komplement till den FN-process som vid COP15 användes för att blockera nödvändiga klimatresultat

Björn Stigson, ordförande för World Business Council for Sustainable Development

Vad var det viktigaste du lärde dig av COP15?
– Den största lärdomen är att man inte kan få till ett internationellt avtal om det inte finns utrymme eller möjligheter att anpassa den nationella lagstiftningen efter det.

– En annan lärdom är att man måste ha en fungerade process. Som det var nu så ändrades processen och statscheferna bjöds in i slutet på förhandlingarna vilket gjorde att förhandlare inte hade så mycket att göra mer än att inväntade sina statschefer. Processen för den här typen av förhandlingar måste vara klar och tydlig.

– En tredje och viktig lärdom är att det här inte bara är en internationell miljöpolitisk förhandling, utan det berör den internationella ekonomiska utvecklingen i mycket stor grad. Det handlar om vem som ska rätt till vilka utsläpp som står i korrelation till den ekonomiska utvecklingen. Frågan har hamnat på miljöministrarnas bord när det egentligen berör finansministrar och statsministrar. Miljöministerns roll i många länder är mycket svag och därför har frågan fått låg prioritet. Miljöministrarna måste ha finansministrarna med sig kring förhandlingsbordet.

Vad var det viktigaste du lärde dig av COP15?
– Den viktigaste lärdomen av COP15 var att klimatfrågan ytterst är en fördelningsfråga. Och att sprängkraften i detta faktum underskattades. Det handlar också om ansvarsfördelning, och här är det nästan löjligt att jämföra USA med Kina. USA är den stora utsläpparen. Sett per capita så släpper USA ut betydligt mer växthusgaser än Kina.

– En annan sak vi lärt oss är att FN:s arbete och de beslut som tas där bara kan ses som ett absolut minsta golv. Sen måste vi lägga oss betydligt över det golvet för att vi ska lyckas.

– Ytterligare en sak vi lärt oss av COP15 är att det kommer att bli fortsatt svåra förhandlingar så länge folk tror att ökade utsläpp leder till ökad välfärd. Det var helt enkelt en falsk verklighetsbeskrivning som präglade förhandlingarna och det var frustrerande

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev