Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Analys: Reinfeldt fast på jobbspåret

Publicerad: 3 juli 2012, 17:22

Jobbfrågan är självklart viktig, men jag tror att vi blir allt fler som undrar vad jobben spelar för roll i det långa loppet – till exempel om temperaturen stigit med 6 grader? Det skriver Miljöaktuellts Jon Röhne i sin analys av tisdagens almedalstal.


2006 vann Moderaterna valet genom att deklarera att partiet var "det nya arbetarpartiet". Det var förstås en formidabel prestation att sno Sossarnas paradnummer – jobben – rakt framför näsan på ärkefienden. Detta är jag den första att erkänna.

Kanske skulle Moderaternas trick funka också med andra frågor – varför inte miljö.Visst, det skulle förstås kännas väl magstarkt med kampanjen "Moderaterna – det nya miljöpartiet" eller "Moderaterna – alliansens gröna röst". Men det skulle ju faktiskt ändå inte vara helt orimligt att Moderaterna såg möjligheterna i att höja sina väljarsiffror genom miljöfrågorna – frågor som bevisligen engagerar väldigt många människor.

I sitt Almedalstal visade Fredrik Reinfeldt emellertid tydligt att det också fortsättningsvis är jobben som gäller, och att det är jobben som ska få hans parti att vinna nästa val. Han nämner inte miljöfrågorna alls, istället är det fullt fokus på den "Jobb-pakt för unga" som Moderaterna presenterat tidigare under dagen.

Missförstå mig inte. Arbetsfrågan är viktig – och precis som Reinfeldt påpekar är den allra viktigaste jobbfrågan förmodligen just hur vi får in de unga i arbetslivet. Att Moderaterna dessutom värnar för skiftarbetare, kvinnor och människor med utländsk bakgrund är förstås också bra. Samtidigt är  frågan hur många gånger man kan köra samma recept utan att folk tröttnar på maten?

Fredrik Reinfeldt säger i sitt Almedalstal att valet 2014 handlar om vilket parti som kan leverera jobben – och att han ser fram mot den striden. Och kanske har han rätt. Kanske kommer valet 2014 att handla om jobb. Annars kanske det kommer att handla om skola, omsorg eller något annat välkänt tema.

Men jag tror att vi blir allt fler som undrar lite vad jobben spelar för roll i det långa loppet – när kanske till exempel temperaturen stigit 6 grader? Eller när fisken är utfiskad, när den biologiska mångfalden slagits ut, när allt fler människor blir allvarligt sjuka av de kemikalier vi får i oss och när peak oil kanske sätter ett definitivt stopp för den tillväxt vi lärt oss ta för given?

Återigen – arbetsfrågan är viktig. Men alla dessa miljöfrågor förtjänar politikernas – och kanske framförallt statsministerns – uppmärksamhet. Att ignorera dem kommer att straffa sig, även om det förhoppningsvis inte sker redan före valet 2014.

Jon Röhne, redaktör på Miljöaktuellt

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.