tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Analys: Så bör finanssektorn agera på Parisavtalet

Publicerad: 16 februari 2016, 07:34

Interna handlingsprogram som kan hantera risker och affärsmöjligheter. Det är vad som krävs av finanssektorn efter Parisavtalet, enligt färsk analys.


Parisavtalet innebär stora möjligheter men också enorma risker för banker, institutionella investerare, försäkringsbranschen och private equity-bolag. Det är slutsatsen i en analys från Institute for sustainable leadership vid University of Cambridge och konsultbolaget Environmental Resources Management.
Trycket som Parisavtalet för med sig innebär att möjligheter inom finansiering av utsläppssnåla projekt inom förnybar energi ökar på kort sikt. På medellång och lång sikt ökar möjligheterna inom smarta elnät och energilagring, enligt analysen. Här nämns bland annat löftet att bidra med 100 miljarder dollar årligen från år 2020 till omställningen i fattigare länder. Deutsche Bank har exempelvis blivit den första privata aktören som kan erbjuda finansieringslösningar till den gröna klimatfonden.
Riskerna som Parisavtalet för med sig handlar bland annat om så kallade ”stranded assets”, att olja, kol och gas snabbt kan komma att tappa i värde och att investerare därför behöver se över sina portföljer. Därtill finns risker med snabba politiska förändringar som påverkar investeringar och finanssektorn i stort samt fysiska risker till följd av klimatförändringar.
I analysen föreslås ett ramverk för att hantera följderna av Parisavtalet. Här ingår att utvärdera hur politik och teknik kommer att påverka risker och möjligheter för kunder, tillgångar och projekt inom olika delar av energisektorn och i olika länder. Det behövs, enligt analysen, även tas fram interna handlingsprogram för att hantera riskerna och för att dra nytta av eventuella affärsmöjligheter men också för att erbjuda stöd till kunder som påverkas av den nya omvärlden. Analysen föreslår även att finansiella aktörer engagerar sig i multilaterala initiativ för att hålla koll på utvecklingen och för att kunna svara på den.

Läs hela analysen här (pdf).

Martina Frisk

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev