Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Analys: Vad betyder rådets slutsatser för vägen mot Paris?

Publicerad: 27 mars 2014, 11:48

Beslutet om EU:s nya klimatmål sköts på framtiden. För FN:s klimatförhandlingar får det inga stora konsekvenser. Däremot kommer generalsekreterare Ban Ki-Moons toppmöte i september inte bli mer än en samtalsklubb. Det skriver Daniel Engström Stenson, programchef miljö
på Fores i en analys


I slutet av förra veckan samlades Europas regeringschefer. För dem med miljöintresse var förväntningarna stora på att mötet skulle bringa klarhet i processen fram mot nya europeiska klimatmål. Viss klarhet bidrog slutsatserna till, men något beslut om mål eller övriga delar av klimat- och energipaketet blev det inte. Diskussionen om Ukraina kom att dominera mötet, vilket även märks på att klimatdelen också kom att handla mycket om energisäkerhet.

Rådet beslutade att återkomma till frågan om klimatmål i juni (bl.a. för att ytterligare kunna utvärdera målens innebörd och effekt på medlemmarna) och sedan fatta ett slutligt beslut i oktober. Det innebär att EU med största sannolikhet inte kommer att kunna presentera några mål för 2030 när världens ledare i september samlas i New York för det toppmöte som FN:s generalsekreterare bjuder in till. Därmed kommer Mr Bans möte inte att bli något mer än ett tillfälle till samtal. Nog så viktigt. Men mötet kommer inte att karaktäriseras av länder presenterar planer på ”bold action”, vilket Ban framhållit som ett av målen med mötet.

Varför det blivit såhär, trots en vilja från Kommissionen och flera EU-länder (bl.a. Sverige, Storbritannien och Tyskland), kan härledas till förhandlingarna i Warszawa innan årsskiftet. Där misslyckades EU att få till stånd en färdplan fram mot Paris som innehöll krav om utfästelser under 2014 (läs senaste i Lima i december). Istället innehöll texten en skrivning om att de länder som anser sig redo att så göra ska meddela sina minskningsmål så tidigt som möjligt men senast under första kvartalet 2015, vilket i praktiken innebär att de kommer strax innan den 31 mars.

Denna förskjutning i Warszawa innebar att flera länder inom EU, exempelvis Polen, nu fått lättare att argumentera mot en snabb hantering i EU. De anser inte att det finns något värde i att för tidigt komma till ett beslut – hellre vänta in utvecklingen i förhandlingarna. Just den utveckling många ville undvika genom en skarpare tidsplan i Warszawa.

Kampen om att ha siffror på bordet i Lima förlorades i praktiken redan i Warszawa.  Skulle EU nå enighet i oktober kommer EU likväl ligga före övriga stora utsläppare (USA var i Bonn för någon vecka sedan tydliga med att de ämnar presentera sina siffror lagom till 31 mars 2015). Givet dessa förutsättningar spelar nog de senaste slutsatserna liten roll för de formella FN-förhandlingarna.

Däremot innebär rådslutsatserna att Ban Ki-Moons förhoppningar om att stå värd för mötet där länderna tävlar om att ge tuffa löften grusas. Inte första gången Generalsekreteraren drabbas av dylik motgång.

Avseende frågan om förnybarhetsmål finns ett antal skrivningar i rådets slutsatser, liksom i det uttalande som medlemmarna i den s.k Green Growth Group gjorde i samband med att miljöministrarna sågs i början av mars, som gör att ett förnybarhetsmål nedbrutet på medlemsländer ter sig osannolikt. Bara att Storbritannien godkänt att det ska finnas ett mål för förnybar energi får ses som ett avsteg från deras ursprungliga ståndpunkt.

Daniel Engström Stenson, programchef miljö på Fores.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.