Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Analysen: Nu kommer de nya gröna Socialdemokraterna

Publicerad: 8 juli 2012, 06:46

Stefan Löfven (S) överraskade i Almedalen genom att leverera en vision av framtidens hållbara Sverige och konkreta satsningar på klimatomställningen – som kommer att öka Sveriges konkurrenskraft och säkra framtidens sysselsättning.


Stefan Löfven äntrade scenen på Almedalsveckan väntade en rekordpublik (4700 personer) på gräsmattan. Han inledde med att traditionsenligt hälsa och tacka Lisbeth Palme och andra centrala socialdemokrater. Och vad som därefter kom från den förra IF Metall-ordförandes mun var till stor den överraskning.

Löfven bjöd på talet
som fick miljöpartister att vilja bli socialdemokrater, som fick miljöproffs knutna till allianspartier att utbrista ”Äntligen någon som sätter press på regeringen”.

Löfven pratade om
; social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet och förklarade hur dessa hängde ihop. Det ena förutsätter det andra och det tredje – och vice versa. Sa saker som ”Sverige ska gå före!” och "Hållbar framtid".

Han utvecklade och förklarade
hållbarhetsbegreppet som Annie Lööf i fredags lagt på bordet. Han stakade dessutom ut en väg för framtiden – att Sveriges framtida välstånd och välfärd bygger på att Sverige har en konkurrenskraftig industri och därigenom sysselsättning. Lövén konstaterade att dessa jobb kommer framför allt att inom miljötekniksektorerna varför det är viktigt att industrin får rätt stöd att utvecklas. Sverige ska gå före.

– Innovationskedjan i
Sverige ska stärkas. Vi behöver ett uthålligt statligt riskkapital för entreprenören som ska förverkliga det som forskaren tagit fram, sa Löfvén och fortsatte. Och den offentliga upphandlingen ska användas mycket, mycket mer offensivt. Så stärker vi konkurrenskraften och sätter Sverige i arbete.

På en pressträff tidigare
under dagen hade Stefan Löfven presenterat ett paket som ska ge fler jobb genom fokus på klimatinnovationer, exportfrämjande åtgärder och miljötekniska innovationer.

Under talet citerade
han Anna Lind och menade att socialdemokraterna ville lösa miljöproblem och sysselsättningsproblem på samma gång genom en satsning på miljöteknik. ”Av två problem gör vi en möjlighet”.

Löfven, som ägnade
uppskattningsvis halva sin tid åt miljö och hållbarhetsfrågorna, tog alltså över visionen om det ”gröna folkhemmet” som Göran Persson började bygga under sin tid som stadsminister.

Buskapet är verkligen
en frisk fläkt i den miljö- och hållbarhetsfrågorna som i princip lyst med sin frånvaro på den politiska scenen hitills. Socialdemokraterna pekade ut en tydlig riktning med ett tydligt nyfött grönt engagemang.

Spännande.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.