Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Analysen: Vänsterpartiet skjuter på öppet mål

Publicerad: 4 juli 2012, 17:02

Vänsterpartiet har sedan Jonas Sjöstedts tillträde som partiledare allt mer börjat profilera sig som ett nytt miljöparti. Vissa kan därför ha blivit besvikna när Jonas i sitt första almedalstal istället deklarerade att Vänsterpartiet var det nya – just det – landsbygdspartiet. Det skriver Jon Röhne i sin analys av almedalstalet.


Att ställa saker och ting på ända har blivit en viktig del i partiernas kommunikation ända sedan Moderaterna blev "det nya arbetarpartiet" strax före valet 2006. Ingen hade därför egentligen blivit förvånad om Jonas Sjöstedt i sitt almedalstal berättade att Vänsterparitet var det nya miljöpartiet. Vänsterpartiet har allt mer kommit att framställa sig som en ny tung grön röst i den svenska politiken och Jonas Sjöstedt har tydligt deklarerat att en modern vänster måste vara grön.

Även om "ställa på sin kant-greppet" numera är välbekant så var det nog ändå få som hade väntat sig att Jonas Sjöstedt skulle slå fast att Vänsterpartiet var "det nya landsbygdspartiet". Jonas Sjöstedt förklarade att Sverige behöver kommunikationer till rimliga priser också utanför storstaden. Att servicen ska finnas där den behövs, och inte bara där den är lönsam. Dessutom berättade han att Vänsterpartiet ville satsa på gröna näringar som biogas och småskalig sol- och vindel, vilket förstås är positivt.

Jonas Sjöstedt är en skicklig talare och det syntes inga tecken på premiärnerver i hans första almedalstal. Det Jonas och hans talskrivare också lyckades bra med var att hitta de retoriska sweetspots som präglat samhällsdebatten den senaste tiden. Han prickade förstås rakt in i väljarkårens hjärtan då han talade om äldreomsorg och riskkapitalbolag. Om en jänrväg som blivit ett svårhanterligt privatiseringsexperiment och om vapenexport till diktaturer. Han kunde förstås också tacksamt antyda ett "vad var det vi sa" när han talade om eurokrisen. Det var helt enkelt ofta öppet mål och Jonas Sjöstedt tycktes njuta av skjuta rakt i krysset.

Miljöfrågorna då?
Jo, de fanns där – även om de fick klara sig med två av Sjöstedts totalt femtio talminuter och att "miljöfrågorna" dessutom komprimerades ner till klimatfrågan. Jonas Sjöstedt konstaterade att Sverige hade löst miljöproblemen för länge sen om dessa problem kunde lösas enbart med fagert tal.

Vänsterpartiets egna konkreta lösningar stannade emellertid vid massiva investeringar i järnväg och kollektivtrafik – samt ett löfte om att bygga bort bostadsbristen med energisnåla hus. Jonas Sjöstedt konstaterade också riktigt att en kraftig satsning på förnybart inte bara är en sund miljöpolitik, utan också förmodligen en framgångsrik arbetsmarknadspolitik.

Jon Röhne, redaktör på Miljöaktuellt

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.