Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag24.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Analysen: ”Vem ska rädda världen?”

Publicerad: 6 Juli 2012, 17:31

Det undrade Annie Lööf (C) genom introduktionslåten till partiledartalet. Dock svarade hon inte direkt frågan – och framför allt svarade hon inte på hur. Men hon identifierade i alla fall problemets kärna.


”Who´s gonna save the world tonight?”

Refrängen från fjolårets
sommarplåga dånade ut över Almedalen och strax efter äntrade Annie Lööf (c) scenen.

Att tidigare allianspartier knappt berört miljö och hållbarhetsfrågorna ökade förväntningarna på att Annie Lööfs första partiledartal skulle lägga fokus på frågorna. Att Centerpartiet äger fyra tunga ministerposter, genom miljöminister Lena Ek, landsbygdsminister Eskil Erlandsson, IT och energiminister Anna-Karin Hatt och näringsministerposten genom Annie Lööf, lyfte förväntningarna ytterligare.

Hur ska Centerpartiet och allianspartierna rädda världen? Skulle Annie leverera en ny offensiv miljö och hållbarhetsplan?

Nä. Långt ifrån.
Annie sa ord som klimatansvar och grönt entreprenörskap i bisatser. Hon konstaterade att den förnybara energin byggs ut i rekordfart.

Av fem stora politiska utmaningar som Annie listade handlade en om miljön.
– Alliansen har utformat en klimatpolitik som slår många länder med hästlängder, som tar tag i problemen hemma och utomlands. Men mycket återstår – exempelvis att nå en fordonspark som är oberoende av fossila bränslen, sa Annie Lööf som tidigare idag presenterade att Centerpartiets vill införa en Robin Hood-skatt för bilar. Ett förslag som oppositionen gick till val på för två år sedan.

Annie Lööf staplade också flera existerande kriser, däribland finans- och klimatkris, på och presenterade orsaken till problemen med en tydlig fråga: Är det inte bristen på långsiktighet som är orsaken till våra problem?

Och här träffade Annie Lööf rätt.
Det tråkiga var att hon därefter inte serverade några konkreta lösningar och offensiva förslag mer än att bjuda hem sina partiledarkollegor i alliansen för att knåpa ihop Alliansen 2.0-plan.

– Och nu ska ni applådera – för ett hållbart Sverige redan denna mandatperiod, sa Annie Lööf och det klappades lite här och där.

Avslutningsvis: Så vad i miljö- och hållbarhetsväg levererade Annie Lööf fredagen den 6 juli?
– Själva begreppet hållbarhet – och insikten att det kräver långsiktighet.
– En erkännande att Allianssamarbetet gått i stå och behöver revitaliseras.
– Och en återanvänd (om du frågar Miljöpartiet stulen) miljöskatt för fordon.

Det finns stora förväntningar
på att hemma-hos-Annie-mötet mynnar ut i konkret miljöpolitik. Ett tips är att inleda sittningen med ett föredrag av professor Rockström eller någon annan namnkunnig så att allianskollegorna verkligen förstår allvaret i situationen. *

Då kanske, kanske – om krafterna vill väl – Centerpartiet och minstrarna Ek, Hatt, Lööf och Erlandsson kan få det mandat de behöver och bli de gröna röster de säger sig vara – den gröna tydliga beslutsamma röst som verkligen behövs i regeringen.

* Speciellt bör Åsa Coenraads (M), ny ordförande i partiets Klimat och hållbarhetsgrupp, bjudas in som hedersgäst. Den nya ordförande har under Almedalsveckan visat att hennes kunskaper inom området är så knappa att Fredrik Reinfeldt framstår som en expert på området.

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.