Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Analytiker varnar: ny kärnkraft inte kommersiellt gångbar

Publicerad: 21 maj 2012, 08:26

Storbritannien vill bygga ut sin kärnkraft, men nu menar analytiker att det endast är möjligt om skattebetalarna står för en stor del av de skenande byggkostnaderna.


Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Kärnkraftutvecklaren EDF, som är den största operatören i Storbritannien, har höjt kostnaden för att bygga ett nytt kärnkraftverk – från 4,5 miljarder pund till 7 miljarder pund, rapporterar Reuters.

– Om de senaste kostnadsberäkningarna stämmer så är nya kärnkraftverk inte kommersiellt gångbara i Storbritannien, säger Peter Atherton, analytiker på Citigroup till nyhetsbyrån.

Citigroup, som är världens största finansbolag, menar också att detta skulle göra kärnkraft till den dyraste formen av elproduktion – till och med dyrare än havsbaserad vindkraft, som idag är den energikälla som behöver mest subventioner i Storbritannien.

Med konstruktionskostnader på 7 miljarder pund, och ett standard-avkastningskrav på 15 procent, så skulle EDF behöva ta 166 pund per megawattimme – vilket skulle kräva 115 pund statliga subventioner per megawattimme. Med andra ord betydligt mer än vad havsbaserad vindkraft behöver.

Tomas Tirén

Ämnen i artikeln:

Kärnkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.