Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ananas odlas med förbjudna gifter

Publicerad: 24 februari 2015, 10:59

Det här visar en ny rapport.


Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt
Idag
den 24 februari.

En rad förbjudna bekämpningsmedel används vid odlingen av ananas, visar en studie från Naturskyddsföreningen (SNF). Parakvat, Diazinon och Bromacil har länge varit förbjudna i EU men används rikligt på plantager i Kenya och Filippinerna.

Importen av färsk ananas har femdubblats på tio år, större delen oekologisk. 2013 tog Livsmedelsverket stickprover på frukterna, som visade att kemikaliehalterna låg under gränsvärdena. Det är människor och miljö i odlingsländerna som drabbas hårdast av giftodlingarna, skriver SNF.

SNF:s samarbetsorganisationer i Kenya och Filippinerna har undersökt förhållanden på plats och intervjuat arbetare och folk som bor i närheten av plantagerna. Granskningen stärker enligt organisationen bilden av en riklig användning av bekämpningsmedel vid oekologisk ananasproduktion.

I Kenya har plantagerna tillstånd att använda de flesta bekämpnings- och insektsmedlen.

Utbudet av ekologiskt konserverad ananas i svenska butiker är begränsat. SNF uppmanar ändå konsumenterna att fråga efter ekologisk ananas, både färsk, konserverad och i form av juice.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.