Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Anders Berntell: ”Svenska företag är bortskämda”

Publicerad: 6 september 2010, 11:06

Hallå där Anders Berntell, vd på SIWI som arrangerar World Water Week 2010. Nu är årets vattenvecka i full gång, hur går det?


– Det går väldigt bra. Årets Waterweek är större än nångsin och det är väldigt kul. Och frågorna vi diskuterar är viktiga.

Årets tema är "vattenkvalitet". Kan du berätta lite mer?
– Årets tema "vattenkvalitet" är väldigt intressant. När världen diskuterar vattenfrågor fokuserar man oftast på tillgången på vatten, och då glömmer man ofta bort frågan om vattenkvaliteten. Jag tycker att vattenkvalitet kan liknas lite med det hemlösa barnet i den internationella vattendebatten.

Vilka är de största problemen med världens vattenkvalitet?
– Det handlar om flera saker. Dels handlar det om sjukdomar. Mellan 4000 och 5000 barn dör varje dag på grund av diareer och andra vattenrelaterade sjuktdomar. En annan fråga är den kemiska aspekten, och här är det kanske framförallt allvarligt med den diffusa spridningen av kemikalier i vattnet.

Anders Berntell.

Vilka är de viktigaste nyheterna på vattenområdet – vad har hänt sedan förra Waterweek?
– Allmänt i världen ser vi att allt fler får tillgång till vatten – så det är en positiv trend. Däremot så ser vi tyvärr inte alls samma utveckling när det kommer till god sanitet. En tredjedel av världens befolkning har fortfarande inte tillgång till god sanitet och många får fortfarand sköta sin sanitet ute i det fria vilket leder till många sjuktdomar. En annan fråga som blir alltmer aktuellt är den om vattnets betydelse för den ekonomiska utvecklingen. Här ser vi också ett allt större intresse från företagetn som börjar inse sitt eget beroende av vatten – och hur känligt förerataget är för vattenbrist.

Vilken tycker du själv är den viktigaste vattenfrågan?
– Det beror helt på var i världen man befinner sig. Står man mitt i det översvämningsdrabbade Pakistan så är den viktigaste frågan klimateffekterna på vädret. Står man i Afrika är den viktigaste frågan förorenade floder på grund av dålig sanitet vilket leder till sjukdomar och att barn dör. Står man här hemma vid Östersjöns kant så är den viktigaset vattefrågan frågan om övergödning och jordbrukets läckage av näringsämnen. Vattenfrågorna tenderar ofta att vara lokala.

Är det Östersjön som är den verkligt stora vattenfrågan här hemma?
– I varje fall är det Östersjön som är den största utmaningen. Och här har vi inte varit framgångsrika. En annan viktig vattenfråga här på hemmaplan tycker jag är den diffusa spridningen av kemikalier i vattnet – till exempel spridningen av läkemedelsrester.

Hur bra är svenska företag och organisationer på att hantera vattenfrågorna?
– Generellt sett så har svenska företag och organisationer inte samma medvetenhet om vattenfrågan som man har på många andra ställen. Det beror på att vi traditionellt är bortskämda här – vi har mycket vatten och vatten med god kvalitet. Därmed finns inte samma press. Medvetenheten håller på att bli bättre men det går fortfarande långsamt.

Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.