Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag21.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Anders Borg: Flyg och sjöfart ska vara med och betala klimatarbetet

Publicerad: 18 Maj 2011, 07:21

EU:s finansministrar ser flyget och sjöfarten som en stor inkomstkälla för att finansiera klimatarbetet. Det framgår av ett gemensamt uttalande efter tisdagens toppmöte i Bryssel. Nu ökar trycket på branscherna att leverera.


Ämnen i artikeln:

Anders BorgImo

Från 2020 måste industriländerna få fram 100 miljarder dollar varje år till klimatåtgärder i andra länder. Det kom man överens om i Köpenhamn och Cancun. För ändamålet ska en grön klimatfond byggas upp och förvaltas av totalt 24 länder.

Frågan är bara var pengar tas ifrån. EU:s finansministrar ser flyget och sjöfarten som en stor tänkbar inkomstkälla för att finansiera politiken. Det framgår av ett gemensamt uttalande som publicerades efter deras toppmöte i Bryssel i tisdags.

– En prismekanism på global flygtrafik och global sjöfart är en potentiell inkomstkälla som också skapar rätt prissignaler för att på ett effektivt sätt minska utsläppen från dessa branscher, skriver finansministrarna i uttalandet.

EU:s finansministrar uppmanar därför den internationella sjöfartsorganisationen (IMO) och den internationella flygorganisationen (ICAO) att ta fram ett förslag till globalt ramavtal för klimatutsläpp.

Syftet är att undvika snedvriden konkurrens mellan olika regioner och ”läckage” i systemet, det vill säga att bolagen flyttar någon annanstans utanför EU där de slipper betala extra för sina utsläpp av klimatgaser.

Frågan kommer att
diskuteras på IMO:s nästa möte 4 juli.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Anders BorgImo

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.