tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Anders Borgs nya stöd till bilindustrin

Publicerad: 22 januari 2009, 09:18

Riksgälden ska kunna ge likviditetsstöd till krisdrabbade fordonsbolag. Arbetsgivare ska också kunna skjuta upp inbetalning av skatt.


Under en presskonferens på tisdagsförmiddagen presenterade finansminister Anders Borg och näringsminister Maud Olofsson regeringens nya åtgärder för att möta konjunkturavmattningen.

Det är en fortsatt dyster syn av den ekonomiska tillväxten som läggs lägger fram. De offentliga finanserna väntas visa underskott på 1,1 procent av BNP i år och nästa år, för att vända till ett överskott på 0,5 procent 2011.

– Vi får räkna med att det är vinter i ekonomin även under våren, sommaren och hösten", sa Borg vid presskonferens.

Bland de nya åtgärderna för att få den svenska industrin på fötter har regeringen beslutat att Riksgälden får ansvar för undsättningslån inom fordonsindustrin.

Undsättningslån är tillgängliga för företag inom fordonsindustrin som står inför akut likviditetskris, skriver näringsdepartement i ett pressmeddelande.

Lånen är villkorade att bolaget har verksamhet i Sverige och högre omsättning än en halv miljard kronor. Lånen kringgärdas av strikta villkor enligt EU:s regler, framhåller näringsdepartementet. De är avsedda som ett verktyg för att kunna hantera en snabbt uppkommen kris i något av företagen.

Samtidigt genomförs förändringar i sekretessförordningen. Det innebär att vissa uppgifter i ansökningar om undsättningslån som ges in till Riksgäldskontoret omfattas av sekretess.

Anders Borg förklarar också att arbetsgivare ska kunna få uppskov med inbetalning av skatt och arbetsgivaravgift. Det ska leda till att underlätta bolagens kortsiktiga likviditetsproblem som kan uppstå på grund av finanskrisen.

Under högst två månader kan arbetsgivare få uppskov med arbetsgivaravgiften och de anställdas preliminära skatt. I högst ett år gäller uppskovet. Gratis är det dock inte. Arbetsgivarna tvingas att betala ränta med 2 procent och en anståndsavgift på 0,3 procent per påbörjad kalendermånad om de utnyttjar möjligheten.

Åtgärderna i propositionen uppgår till drygt 8 miljarder kronor för 2009.

Johan Nylander

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev