Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Anders Egelrud: Politikerna är inte riktigt framme vid systemperspektivet än

Publicerad: 3 juli 2013, 15:15

Anders Egelrud är vd på Fortum Värme som investerat 6,5 miljarder i Sveriges absolut största biokraftvärmeverk och en anläggning som kan ta emot utsorterat restavfall.


Anders Egelrud är stolt över de satsningar som Fortum Värme gjort och som han menar kommer minska företagets klimatpåverkan väsentligt. Han menar att hela Fortum Värmes idé idag är att producera fjärrvärme och fjärrkyla helt klimatneutralt.

I Almedalen i år har det pratats mycket om att det är de proggressiva företagen som ligger i framkant i klimatarbetet, medan politikerna inte riktigt hänger med. Anders Egelrud håller med om beskrivningen – men bara till en viss del.
– Att kalla politiker för "svansen" är att ta i. Vi ska ha respekt för att politikerna sätter spelreglerna. Men jag tror att det sker en förändring på energimarknaden där vi är ett exempel och där vi kanske springer fortare än vad politikerna gör just nu. Det händer mycker på energimarknaden som är bra, men samtidigt behöver vi ett tydligare regelverk och ett systemperspektiv från politikerna. Och där hänger de inte riktigt med. Man tar istället tag i små enskilda delar och systemperspektivet är de inte riktigt framme vid än.

Ni som står här idag i Almedalen och slår sig för bröstet över ett effektivt miljö- och klimatarbete är inte helt representativa för hela det svenska näringslivet. Vad kan ni progressiva företag göra för att få resten av näringslivet att följa med?

– Jag tror att det gäller att prata med varandra och dela goda exempel. Vi måste våga prata om både små och stora saker som faktiskt har påverkat miljön. Och vi måste så klart inse att vi står inför en jätteutmaning och den gäller oss alla. För att klara de klimathot vi står inför idag så måste vi hjälpas åt tillsammans och ingen kan ställa sig vid sidan om spelplanen.

Vilken tycker du är den viktigaste frågan i den kommande valrörelsen?

– Det finns förstås mängder av viktiga frågor men jag tror att klimatfrågan är viktigast. Det är en fråga som sträcker sig så mycket bredare än andra frågor – den sträcker sig till resurshushållning och tar vi in det perspektivet så får vi också in CSR-frågorna. Hur mänskliga rättigheter sköts, hur vi köper in råvaror och hur vi förbrukar och konsumerar i Sverige. Jag tycker klimatet är en otroligt viktig fråga i Sverige och i världen och jag hoppas verkligen att den får utrymme i valrörelsen.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.