Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Anders Wijkman: Grön upphandling är ett viktigt verktyg för att nå de politiska målen

Publicerad: 23 mars 2011, 11:15

Anders Wijkman ska som särskild utredare utvärdera det svenska upphandlingsregelverket. På konferensen Grön Upphandling berättar han om sitt arbete.


Jon Rohne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


EU-kommissionen beslutade 2007 att 50 procent av den offentliga upphandlingen i unionen ska ha gröna förtecken. Dit är det långt kvar, berättar Anders Wijkman då han under förmiddagen på onsdagen talade på konferensen Grön Upphandling i Stockholm. Men arbetet med ett förbättrat regelverk pågår för fullt, lovar han.

Förbättringen av den offentliga upphandling pågår på en rad områden, enligt Anders Wijkman. Dels vill man få begreppet "gröna förtecken" som används av EU-kommissionen mer konkret. Dessutom arbetar man med att reda ut frågor som hur regelverket för upphandling ska förenklas, hur man sköter uppföljningen av de miljökrav som ställs och hur man ska hantera det kraftigt ökande antal överklaganden som upphandlingar leder till idag.

Anders Wijkman.

Man ser också över hur man ska kunna få en bättre dialog mellan inköpare och leverantörer – förhandling är ju något som mer eller mindre är förbjudet i den offentliga upphandlingen idag.
– Det här är ett problem. Det är i dialogen och i förhandling som man ofta hittar de bästa lösningarna, säger Anders Wijkamn.

Enligt Anders Wijkman
är också den offentliga gröna upphandlingen ett viktigt verktyg för att skapa en bättre värld.
– En offentlig grön upphandling premierar gröna lösningar på marknaden. Det är oerhört viktigt att den offentliga sektorn går före. För man kan ju inte kräva en sak från näringslivet och sedan göra en annan sak själv, säger han.

Anders Wijkman talar om framtida tekniksprång som skulle kunna leda till en mer hållbar utveckling. För att dessa tekniksprång ska kunna bli möjliga, som till exempel  att vi använder videokonferenser istället för resor, krävs det att det finns en beställare av tekniken.
– Och här spelar den offentliga sektorn en väldigt stor roll, säger han.

Slutligen
kopplar också Anders Wijkman den offentliga upphandlingen till dilemmat om tillväxtens påverkan på miljön och naturresurserna.
– Så länge näringslivet tjänar mer på att sälja produkter i större volymer så är vi på väg mot en ohållbar situation. Här kan det offentliga gå före – sluta köpa produkter och hyr istället tjänster. På så sätt skulle produktansvaret skjutas över till producenterna. Och då lovar jag er att vi snart skulle få se en ny mer hållbar design på produkterna. De skulle hålla längre och vi skulle på så sätt kunna minska belastningen på de resurser vi har, säger han.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev