Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ändrade EU-regler öppnar upp för insektsmat i Sverige

Publicerad: 24 oktober 2016, 07:54

Igår firades internationella dagen för ätbara insekter. Aktuell Hållbarhet ringde upp insektslobbyisten Anders Engström som arbetar för att lätta upp lagstiftningen runt insektsmat i Sverige.


Hur firade du gårdagen?
– Jag firade med att skriva en debattartikel om situationen i Sverige när det kommer till ätbara insekter.

Hur ser situationen ut för närvarande?
– Vi har ett antal start up företag som har hållit på med det här ett par år, en del har haft produkter på gång och andra har delvis lanserat produkter som sedan dragits in på grund av Livsmedelsverkets restriktiva hållning i frågan.
– Livsmedelsverket har beslutat att livsmedel som producerats av insekter inte får säljas, och det kan man ju förstå om de inte genomgått nödvändiga tester. Men problemet är att man också förbjuder produkterna från att delas ut gratis på mässor, provsmakningar och liknande och då stoppar man ju utvecklingen av en hel industri.

Vad är det som gör att Livsmedelsverket agerar på det här sättet?
– Man hänvisar till de EU-regler som infördes 1997 i samband med galna kosjukan, då man var väldigt noga med att ha kontroll över alla livsmedel som togs in. I reglerna står att all mat som inte konsumerats i större utsträckning inom EU innan 1997 är förbjuden fram till den genomgått en tillståndsprocess. Men en rad  EU-länder, Storbritannien, Nederländerna och Belgien, har tolkat reglerna annorlunda än Sverige. Här tyckte man inte att insektsmat ingick i den här kategorin.
– Det som hänt nu är att EU förra året ändrade de här reglerna. Dels gjorde man så att det skulle bli lättare att söka om tillstånd för livsmedelsprodukter. Som det ser ut idag är det väldigt krångligt. Man måste ansöka till det egna landets livsmedelsverk och sedan sätta igång en process där samtliga länders livsmedelsverk kan komma in med förfrågningar. Det handlar om flera år långa processer som kan kosta flera miljoner. Med de nya reglerna ska processen gå smidigare och företagen behöver inte betala för att ansöka eller göra labbtester. Men samtidigt har man slagit fast en gång för alla att regelverket från 1997 gäller även för insekter. De nya reglerna träder i kraft 2018.

Vad kan de svenska insektslivsmedelsföretagen göra fram till dess?
– I de länder där man haft undantagsregler för det här har man sagt att de gäller fram till dess att de nya reglerna träder i kraft. Det vi ber om är att Livsmedelsverket tittar åt ett annat håll fram tills reglerna ändras. Vi har full förståelse för att de här varorna inte får säljas till konsumenter men det blir ju konstigt när det, som i ett av fallen, finns ett företag som får pengar av Vinnova för att ta fram en insektsfärs som de sedan inte ens får servera till fokusgrupper. Då stoppar man upp utvecklingen och det blir väldigt svårt att visa upp sin produkt för potentiella finansiärer.

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.