Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Andreas Carlgren: Ett misslyckande är inget alternativ

Publicerad: 3 november 2009, 11:41

Andreas Carlgren försökte sätta press på deltagarna på veckans klimatmöte i Barcelona på gårdagens presskonferens. Han ville att också övriga lände började visa sitt ledarskap.
– Vi har 34 dagar och 19 timmar på oss fram till mötet i Köpenhamn och EU förväntar sig en omfattande och ambitiös överenskommelse, sa han.


Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenCop 15

presskonferensen i Barcelona igår konstaterade miljöminister Andreas Carlgren att det förväntade klimatavtalet som ska skrivas under i Köpenhamn ska vara heltäckande och till exempel omfatta utsläppsminskningar, anpassning, finansiering, tekniköverföring och gott styre.
– Europeiska unionen är mer än någonsin tidigare fast besluten att nå en sådan överenskommelse. Ett misslyckande är inget alternativ. Andra utvecklade länder bör också visa sitt ledarskap genom att åta sig ambitiösa utsläppsminskningar och öka sina nuvarande utfästelser, sa han.

Han sa vidare att EU är starkt engagerat i Kyotoprotokollet och att vi har tagit våra åtaganden på fullaste allvar och kommer att nå våra mål.
– Vi vill ha ett internationellt bindande avtal som bygger på Kyotoprotokollet. Vi vill att alla utvecklade länder ska ansluta sig till internationellt bindande, kvantifierade och utsläppsbegränsande åtaganden. Och alla länder bör agera utan dröjsmål, sa Carlgren.

Andreas Carlgren
uppmanade alla utvecklade länder att "öka sina nuvarande utfästelser på medellång sikt i linje med vetenskapen." På så sätt skulle de då följa EU:s redan utfästa målsättning att förbinda sig att fram till 2020 genomföra minskningar på 30 procent jämfört med 1990 års nivåer.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Ämnen i artikeln:

Andreas CarlgrenCop 15

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.