Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Andreas Carlgren: Vi har mycket kvar att göra

Publicerad: 12 november 2010, 13:56

Nyss hemkommen från Nagoya passade Andreas Carlgren på att tala på konferensen om bioligisk mångfals – ”Vem ska bort?”


Efter Nagoya konstaterar miljöminister Andreas Carlgren att vi nått långt, men att det fortfarande finns väldigt mycket kvar att göra för att rädda den biologiska mångfalden.
– Överenskommelsen i Nagoya var en framgång. Och man ska komma ihåg att det ligger väldigt mycket arbete bakom – inte minst från miljörörelsen som arbetat länge med dessa frågor.
– Världen är full av problem – ta bara det faktum att ekonomin år 2050 beräknas bli 4 gånger så stor som idag. Och det är en ekonomi som tuggar sönder naturresurser. Det är Naturskyddsföreningen som så passande brokar tala om att vi vet att vårt ekonomiska system gör att vi sågar av den gren vi sitter på, säger han.

Nu när världen kommit överens om vilka mål vi ska försöka nå om den biologiska mångfalden kommer förstås frågan hur målen ska nås. Enligt Andreas Carlgren är det övergripande samarbeten som är svaren.
– Stater kan inte ensamma med skattepengar lösa det här. Miljöpolitiken springer ofta i efterhand och arbetar med att reparera skador som redan skett. Men vi har inte en chans att hinna gå före.

Enligt Andreas Carlgren är det viktigt att näringslivet är med för att nå målen. Politiker och forskare jobbar enligt Andreas Carlgren tyvärr ofta för långsamt. Däremot är det internationella näringslivet kapabla att flytta resurser oerhört snabbt. Samtidigt menar Carlgren att man ska komma ihåg att näringslivet, eller marknade, måste styras. Han exemplifierar med katastrofen i Mexikanska golfen och ett företag som varit oerhört dåliga på att beräkna risker.
– Jag tror att marknaden är en utmärkt tjänare. Men marknaden får aldrig bli en härskare. Marknaden är snabb att förverkliga, men den har ingen moralisk kompass. Därför måste den styras, säger Carlgren.

Som avslutning på Carlgrens framträdande får han en rungande applåd från publiken, som uppmuntras av SNF:s Mikael Karlsson, för hans stora framgångar i Nagoya.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.