Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ankersjös (C) önskelista till nya regeringen

Publicerad: 15 oktober 2014, 11:37

Städer är på många sätt bättre lämpade än stater att driva igenom kraftfulla miljöåtgärder. Det menar avgående miljöborgarrådet Per Ankersjö som skrivit en önskelista till den nya regeringen.


Ämnen i artikeln:

BoverketMiljöaktuellt

I fyra år har Per Ankersjö drivit hållbarhetsfrågorna i Stockholms stad. Snart är det dags att lämna över.

– Det har inte varit lätt, men i Stockholm har vi haft stor nytta av att de som bor i staden är så miljöengagerade. Många som jag träffar ute i världen blir också ganska förvånade när jag säger att vi som stad har möjlighet att ta ut skatt. De säger ”Vi måste istället prata med företagen”, säger han på Miljöaktuellts konferens Hållbar Kommun.

Ankersjö känner att det under hans tid funnits ett stort stöd för att genomföra en kraftfull miljöpolitik i staden. Och att närheten till människor har underlättat arbetet.

– Det har varit en frihet från låsningar i politiken. Vi har jobbat pragmatiskt, sammanfattar han.

En av de åtgärder han är stolt över är framkomlighetsstrategin, som bland annat innebär fler reserverade körfält till cyklar och kollektivtrafik i Stockholm. Men det finns saker som måste bli bättre. En utmaning som han anser att städer måste bli bättre på framöver är att i större utsträckning samarbeta med forskning och med näringslivet.

Per Ankersjös favoritläsning är If mayors ruled the world, en bok av Benjamin Barber om hur städer är bättre rustade än stater att ta sig an vissa utmaningar.

– I städer är vi vana att arbeta med det vi har, vi är vana att nätverka och att vara pragmatiska, säger Per Ankersjö och nämner ett nätverk som Stockholm är med i, C40, som exempel.

Per Ankersjös önskelista till den nya regeringen:

* Att mer än den förra regeringen satsa på decentralisering för att ge kommunerna större inflytande över miljö- och hållbarhetsbeslut.

* Återinför särkraven för byggande som ger kommuner rätt att ställare tuffare krav på energiförbrukning än Boverkets Byggregler.

* Fortsätt jobba aktivt med trängselskatten.

* Ta krafttag för dubbdäcksavgifter.

* Mer forskning om städer och miljö.

* Gör miljonprogramsupprustningen till ett hållbarhetsprojekt.

* Låt Delegationen för hållbara städer få en fortsättning!

Martina Frisk

Ämnen i artikeln:

BoverketMiljöaktuellt

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.