Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag23.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Anna-Karin Hatt (C): Därför måste vi uppmuntra folk att producera egen el

Publicerad: 20 December 2011, 13:40

Energipolitiken är en nyckel i regeringens klimatarbete. Att ställa om energisystemet är en av de viktigaste beståndsdelarna i den energiöverenskommelsen som Allianspartierna slöt 2009. Det skriver IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (c) i en debattartikel.


Idag bygger den svenska elproduktionen framför allt på kärn- och vattenkraftproduktion som är begränsad till några få anläggningar som har flera decennier på nacken, där möjligheten att bygga ut är förenad med såväl ekonomiska, ekologiska som sociala risker och osäkerheter. Genom att på andra sätt nu bygga ut ett tredje förnybart ben i energiproduktionen minskar klimatpåverkan samtidigt som försörjningstryggheten ökar.

Elcertifikatssystemet har varit och är huvudredskapet för att åstadkomma detta. Samtidigt är det utformat för stora system, som exempelvis vindkraftsparker. Men nya tekniska lösningar och sjunkande kostnader har gjort att var och en av oss nu kan producera sin egen el till en rimlig kostnad.

Det kan handla om en villaägare som kanske investerar i solceller på taket eller jordbrukare som sätter upp ett eget vindkraftverk på gården. Redan idag finns det flera tusen svenskar som producerar sin egen el.

Detta är elproduktion på mikronivå och något regeringen vill uppmuntra. Sedan april förra året slipper därför exempelvis den som har solceller på villataket att betala nätavgift för mätning och rapportering för det överskott av producerad el man matar in på nätet. Det kan innebära flera tusenlappar om år i skillnad för den som har en egen anläggning.

Småskalig elproduktion är oftast ett komplement till den egna elanvändningen. Ett sätt att ytterligare uppmuntra den småskaliga elproduktionen vore att införa regler för nettodebitering. Med ett sådant regelverk skulle man bara bli debiterad mellanskillnaden mellan den el man producerar och den man konsumerar.

I december levererade Energimarknadsinspektionen ett uppdrag till regeringen där man beskrev för- och nackdelar med nettodebitering och möjligheten att införa ett sådant regelverk. Men tyvärr analyserades inte skattefrågorna tillräckligt.

Därför arbetar vi nu intensivt på Näringsdepartementet för att se över de återstående frågetecknen kring nettodebiteringen och min förhoppning är att vi ska kunna lägga ett konkret förslag om nettodebitering under 2012.

Energifrågorna
är helt centrala för att möta klimatförändringarna och skapa en hållbar framtid. Sverige ligger långt framme i klimatarbetet. Vi har goda resurser i form av vår vattenkraft och vår skog. Vi har ett tekniskt kunnande och en internationellt hög standard på vårt elnät. Men vår främsta resurs är människors engagemang och vilja att åstadkomma förändring. Det är ett engagemang som vi ska ta vara på.

Redan idag bidrar tusentals svenskar till sin egen och Sveriges energiförsörjning genom att producera sin egen el. Med ett system för nettodebitering vill jag hjälpa ännu fler att kunna göra detsamma i framtiden, och på så sätt få utlopp för sitt engagemang och sin vilja att bidra till en hållbar energiförsörjning.

Anna-Karin Hatt (c)
It- och energiminister

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.