Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Annie Lööf ångrar försäljning av utsläppsrätter

Publicerad: 1 december 2014, 10:50

Det var olyckligt att sälja överskottet menar Centerpartiets ledare


Ämnen i artikeln:

Annie LööfCenterpartietLena Ek

Den här artikeln publicerades i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 1 december.

Det var olyckligt att sälja ut överskottet av utsläppsrätter, säger Centerpartiets ledare Annie Lööf i Ekots lördagsintervju.
”I den förra handelsperioden fanns en möjlighet att sälja och jag tycker att det var olyckligt. Det handlade om 1,3 miljoner utsläppsrätter vilket är en promille av överskottet och det valde den svenska regeringen att sälja. Jag kan så här i efterhand tycka att det var olyckligt”, säger Annie Lööf.
Den borgerliga regeringen och Annie Lööf fick mycket kritik när den i fjol sålde Sveriges överskott av utsläppsrätter tillbaka till marknaden för 38 miljoner kronor, när regeringen i stället kunde ha kasserat dem och på så sätt minskat utsläppsbubblan.
Då tyckte Annie Lööf att försäljningen var en god idé. Även miljöminister Lena Ek (C) försvarade försäljningen och hänvisade till att det var en liten reservpott och att Sverige redan innan den aktuella handelsperioden inletts lovat att sätta tillbaka överblivna utsläppsrätter på marknaden.
I Ekots lördagsintervju försvarar sig Annie Lööf med att det nya systemet, som sträcker sig från 2013 till 2020, inte längre ger utrymme för att sälja utsläppsrätter på det sättet.
SvD-journalisten Jonas Fröberg är inte övertygad av hennes uttalande och skriver att Centerledarens ånger kanske är ett knep för att verka miljövänlig och sno gröna väljare. Uttalandet öppnar, enligt honom, locket på en tunna med så illaluktande innehåll att någon borde råda henne att stänga den omedelbart.

Erik Klefbom

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.