Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag03.03.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Annie Lööf (C): ”Vi behöver en grön folkrörelse”

Publicerad: 1 September 2011, 10:58

Centerpartiets blivande partiledare Annie Lööf (c) berättar om sin syn på framtiden och varför vi behöver en ny grön folkrörelse.


Annie Lööf är nyss fyllda 28 år men redan en både erfaren och välkänd politiker, inte minst som het kandidat till partiledarposten i Centerpartiet. Hon kommer från Värnamo och sitter i såväl Riksdagens finansutskott som partistyrelsen samt är vice gruppledare i riksdagsgruppen. Innan hon valdes in i riksdagen studerade hon juridik i Lund.

Senaste nytt är att Annie är valberedningens kandidat att ta efter Maud Olofsson. Så här kommenterade hon sin syn på miljö- och klimatfrågorna när Miljöaktuellt intervjuade henne under Almedalsveckan i juli.
− Klimatfrågan förtjänar ett högre intresse från hela regeringen. Frågan måste genomsyra alla politikområden, säger Annie Lööf som hellre vill prata om möjligheter än om problem.

− När jag blev politiskt intresserad kände jag att allting var väldigt negativt. Det var översvämning, övergödning, överbefolkning – problembilden var alltid i fokus när man pratade miljöfrågor. Jag tycker det är dags att vi börjar inse att en ny grön livsstil med hjälp av gröna jobb och gröna företag faktiskt är något positivt som kan skapa en hållbar värld och en hållbar ekonomi. Nu handlar det om att få igång den här gröna folkrörelsen, för det är bara när det blir till en livsstil och ett naturligt sätt att tänka för många som vi kan nå skillnad.

Tror du folket är redo?
− Javisst. Jag har till exempel träffat enormt många skolelever runt om i Sverige, från gymnasiet upp till universitetet. De frågor jag får handlar nästan alltid om miljö, klimat, solidaritet och globalisering, alltså internationella, gränsöverskridande frågor. Jag tror att dagens unga ser en möjlighetsinriktad miljöpolitik på ett helt annat sätt än tidigare generationer.

Och regeringen?
− Jag är både nöjd och stolt över att regeringen har kommit överens om de ambitiösa målsättningar som finns på energi- och klimatområdet. Men det är ingen hemlighet att Centerpartiet vill längre. Vi vill ju bland annat att det ska vara en helt förnybar energianvändning i Sverige till 2050.

Blir det inte lite konflikt då med de andra partierna som vill ha nya kärnkraftsreaktorer?

− Det återstår ju att se, förmodligen blir det det. Men det är viktigt att ett grönt parti också har en vass, tydlig och offensiv klimatpolitik med modiga målsättningar där vi kan fungera som draglok åt resten av alliansen.

Intervjun med Annie är genomförd under Almedalsveckan i juli 2011.

Annie Lööf är en av talarna på konferensen Sustainable Generation – Kista Green ICT den 27 oktober i Kista. Läs mer via den här länken.

Anders Hellberg

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.