Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Annie Lööf: Jobben, klimatet och kampen mot samhällets mörka krafter

Publicerad: 4 juli 2017, 17:28

Det märks att Annie Lööf har vind i seglen när hon kliver upp på Almedalsscenen i år. Publiken som har samlats i Almedalen är ovanligt stor, 3 900, för att vara ett centerpartistiskt Almedalstal. Centerledaren…


Det märks att Annie Lööf har vind i seglen när hon kliver upp på Almedalsscenen i år. Publiken som har samlats i Almedalen är ovanligt stor, 3 900, för att vara ett centerpartistiskt Almedalstal. Centerledaren kommer att fokusera på tre aktuella ämnen under årets tal: utanförskapet, miljö och klimat samt rasism och radikal islamism.

Retoriken är det inget fel på när Annie Lööf går över till att prata om miljö och klimat. Hon ger en känga till Donald Trump som rivit upp USA:s klimatpolitik – en stor förlust för både klimatet och jobben. Den amerikanska presidentens kol-kramande och upprivande av klimatavtal har skapat en gemensam fiende som gör det lättare för folk att relatera till klimatfrågan.

Annie Lööf försöker även göra en poäng av att koldioxidutsläppen i Sverige ökade under 2016 efter flera år av utsläppsminskningar. Enligt henne minskade utsläppen när Alliansen hade makten, även om statistiken visar att det till viss del är en sanning med modifikation – under de senaste åtta åren vid makten var Centerpartiet med om två år av utsläppsökningar. Bakom trendbrottet 2016 ligger bland annat ökande utsläpp från flyget och tillverkningsindustrin, vilket tenderar att följa med vid rykande högkonjunktur.

Oavsett om det är billiga poänger eller ej kan det konstateras att Annie Lööf är den första partiledaren som faktiskt lägger manken till att prata miljö och klimat på Almedalsscenen. Budskapet är tydligt: Klimatförändringarna är redan här – se bara vattenbristen på Gotland – vilket kräver en mer offensiv och liberal klimatpolitik.

Bland åtgärderna som Annie Lööf lyfter fram är det i huvudsak inga stora nyheter; vi ska satsa på förnybar energi och genomföra en grön skatteväxling, bygga nya järnvägar och skjuta till en rejäl bonus till de som köper en miljöbil. Mindre väntat är däremot att hon väljer att lyfta flygets ansvar för att minska utsläppen. Återigen är det en liberal politik, med biobränsle i flygtanken, som förespråkas i stark kontrast mot regeringens flygskatt.

Det handlar inte om att göra stora uppoffringar utan om att hoppa på ett modernt, högteknologiskt tåg, poängterar Annie Lööf. Det är antagligen en vision som majoriteten av publiken framför Almedalsscenen lockas av. Frågan som återstår är hur stora delar av förslagen som centern får med sig övriga Alliansen på.

Tobias Persson

tobias.persson@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.