torsdag23 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Annie Lööf om Björklunds kärnkraftsutspel: ”Regeringen har inte tagit ställning”

Publicerad: 14 augusti 2014, 09:54

Näringsministern och centerpartiledaren säger till Miljöaktuellt att det än så länge handlar om en ren rutinåtgärd.

Ämnen i artikeln:

Annie LööfCenterpartiet

Dagens Industri skriver i dag om hur en ansökan om en ny forskningsreaktor hamnat på regeringens bord. Ansökan, från KTH, Chalmers och Uppsala universitet, ska ha legat där i två år innan regeringen i våras kunde ge sitt klartecken att, som DI skriver, skicka ”frågan i det tysta på remiss till Vetenskapsrådet, som nu utreder ansökan”.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) välkomnar ansökan. Men Annie Lööf, näringsminister och centerpartiledare, menar att det handlar om en ren rutinåtgärd från regeringens sida. Till Miljöaktuellt säger hon att det inte finns något regeringsbeslut i frågan.

– Regeringen har inte fattat beslut om någonting. Det här är en ren rutinåtgärd som sker när det kommit in en ansökan. Den har vidarebefordrats av en av de opolitiska tjänstemännen på utbildningsdepartementet till Vetenskapsrådet som ska göra en vetenskaplig bedömning av förslaget. Ansökan har passerat utbildningsdepartementet utan något som helst regeringsbeslut.

Vetenskapsrådet – en myndighet under utbildningsdepartementet, som har en ledande roll att utveckla svensk forskning – väntas komma med svar i oktober. Enligt Annie Lööf kan frågan först därefter hamna hos politikerna.

– Deras bedömning kommer under hösten och då får vi se om det här kommer på det politiska bordet. Och om den gör det så har i alla fall Centerpartiet sin åsikt klar. Vi kommer prioritera forskningssatsningar på grön, förnybar energi, det är det som är framtiden. Det som dagens nyhet handlar om är en ren rutinåtgärd kring en ansökan där regeringen inte tagit ställning. Vi har inte ens värderat innehållet i den, och det vet Jan Björklund om, säger Annie Lööf till Miljöaktuellt.

Anders Hellberg

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev