Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Annie Lööfs märkliga uttalande om Grönland

Publicerad: 5 juli 2016, 04:32

Nu ställer sig experterna frågande till vad Annie Lööf (C) egentligen menade i sitt Almedalstal.


”Grönland kommer förloras. Slukas av havet när vattenytan stiger”. Det märkliga uttalandet kom från Annie Lööf (C) då hon höll sitt Almedalstal på måndagkvällen. Problemet med uttalandet är att Grönland förstås inte kan slukas av havet då Grönlands högsta punkt, berget Gunnbjørn, mäter 3 700 meter över havet.
– Jag reagerade också. Riktigt vad hon menade är lite kryptiskt men naturligtvis slukas inte Grönland av havet. En del annat gör det om isen på Grönland smälter och det där är jag övertygad att hon vet. Riktigt vad som gick fel i den frasen kan man undra. Annie kanske får ta ett snack med sin talskrivare, säger Michael Tjernström, professor och prefekt på Meteorologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Michael Tjernström får stöd av institutionskollegan,  professor Gunilla Svensson.
– Det låter väl drastiskt. Det tar mycket lång tid att smälta hela inlandsisen. Dessutom finns det ju land under som kommer fram. Om all is smälter ökar havsytan med sju meter, så även om bara en del smälter har vi stora problem, säger hon.

På Centerpartiets pressjour klargör man under morgonen uttalandet och skriver till Aktuell Hållbarhet att det inte handlar om att Grönland försvinner i havet utan att isarna vid Grönland försvinner.

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.