Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Annika Jacobson: ”Företag måste sluta se skatter som en kostnad som ska minimeras”

Publicerad: 15 maj 2012, 04:45

Den tillförordnade generalsekreteraren på ActionAid, Annika Jacobson, tipsar om sin favoritbok.


Ämnen i artikeln:

Annika Jacobson

Alla har vi en bok eller rapport hemma i hyllan som påverkat oss stort och som vi önskar att resten av världen hade läst. Miljöaktuellt har bett miljöproffsen ta fram sina favorittexter och dela med sig.

Namn: Annika Jacobson
Ålder: 35
Arbetar som: T.f Generalsekreterare på ActionAid i Sverige

Favoritbok: Tax Justice – Putting Global inequality on the Agenda, av Matti Kohonen (red.) och Francine Mestrum (red.)
Antal sidor: 239
Förlag: Pluto Press 2009

Varför den bör läsas: I en tid då världen och människan brottas med klimatförändringar, matkriser och global finanskris känns det högst angeläget att ifrågasätta hur världens tillgångar och resurser fördelas. Liksom författarna till Tax Justice är jag övertygad om att vi måste adressera globala ekonomiska orättvisor för att kunna möta dessa utmaningar på ett sätt som innefattar hållbar social och ekonomisk utveckling för alla länder. Så länge stora företag fortsätter att slussa ut vinster och kapital från utvecklingsländer och undviker att betala skatt kommer det helt enkelt inte att vara möjligt att bygga välfärd för alla på jorden.

Boken beskriver hur rådande globala ekonomiska strukturer innbär att resurser tas från den fattiga delen av världen, från de människor som behöver dem mest, till världens rika länder och de människor som redan sitter på stort kapital. Bara multinationella företags användande av skattepardis beräknas orsaka utvecklingsländerna en förlust av skatteintäkter på över 350 miljarder kronor årligen. Det är ungefär sex gånger mer än vad som beräknas behövas för uppnå universal grundskoleutbildning och nästan tre gånger så mycket som beräknas behövas för att uppnå universal primärvård.

Det jag gillar mest med boken är hur den lyfter frågan om företagens syn på skatter och deras samhällsansvar. Att skapa komplexa företagsstrukturer, som möjliggör transaktioner via skatteparadis, och att anlita högavlönade specialister för att minska skattekostnader har blivit ett allmänt accepterat sätt att bedriva företagsverksamhet. Företag, menar författarna, måste sluta se skatter som en kostnad som ska minimeras och istället se det som fördelning av vinst till det samhälle som möjliggjort den.

Jag håller med. De företag jag har pratat skatter med har ofta en väldigt teknisk syn på frågan och utgår från vad som är lagligt och inte, snarare än vad som uppfattas som ansvarsfullt. De riktlinjer och lagar som finns på området är uppenbart otillräckliga för att stoppa de enorma kapitalutflödena från fattiga länder. I väntan på mer rättvisa skatteregler har företag all möjlighet att fundera på hur frågan kan inkluderas i uppförandekoder och CSR-policies. Många utvecklingsländer har en mycket liten skattebas och ett bolag som väljer att inte utnyttja fördelaktiga skatteavtal eller flytta sina vinster till dotterbolag i skatteparadis kan göra en betydande skillnad för ett fattigt lands skatteintäkter.

Bästa citatet: ”The current generation is also the first that can realistically conceive a world without poverty. However, rather than making it a technical argument, it is much more important to believe in political alternatives, and continue pursuing them in an active manner.”

Om jag var tvungen att ge bort mitt exemplar till någon: Biståndsminister Gunilla Carlsson såklart. Eftersom hon ofta betonar vikten av öppenhet och transparens, att bekämpa korruption och låta företagen spela en större roll i utvecklingssamarbetet, tror jag att hon kommer att hålla med om resonemangen i boken. Sedan hoppas jag också att den kan inspirera henne till att inta en mer aktiv roll i arbetet mot kapitalflykt från utvecklingsländer.

***
Vilket miljöproffs vill du ska ge sitt lästips? Hör av dig till Miljöaktuellt genom att mejla anders.hellberg@idg.se

Missa inte nästa veckas tips – anmäl dig till Miljöaktuellts nyhetsbrev

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

Annika Jacobson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.