fredag24 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Ännu en strandskyddsfifflande landshövding i blåsväder

Publicerad: 16 juni 2011, 06:42

För två år sedan fick Gotlands landshövding avgå efter att ha gett dispenser för strandskyddet i strid med sina naturvårdshandläggare. Nu har landshövdingen i Norrbotten gjort samma sak.

Ämnen i artikeln:

Strandskydd

JR

Jon Röhne

jon.rohne@aktuellhallbarhet.se


Det är SR Ekot som berättar om Norrbottens landshövding Per-Ola Eriksson som sju gånger gått emot sina naturvårdshandläggare och gett dispenser i strandskyddet. Ärendet har tydliga likheter med det på Gotland för två år sedan då landshövdingen där till slut tvingades avgå. Nu har Naturskyddsföreningen JO-anmält Per-Ola Eriksson.
– Det här är mycket mer allvarligt. Det är flagrant och det är alltså ett lagbrott. Man får väl se över om Per-Ola Eriksson har skött sitt uppdrag på ett korrekt sätt eller inte. Annars tycker jag att han måste ta konsekvenserna av det här och lämna sin post, säger Naturskyddsföreningens ordförande Mikael Karlsson til Ekot.

Ekot har också varit i kontakt med Stefan Attefall som är ansvarig minister för landshövdingarna. Han säger att han välkomnar en granskning.
– Ja, det hoppas jag ska ge en klarhet i hur lagen ska tolkas, vilket alltid gör att det är välkommet med granskningar. Så att man får en tydlighet i hur lagen ska tolkas.

Per-Ola Eriksson har i uttalanden, precis som på Gotland, gjort gällande att länsstyrelsen ska vara extra generösa mot viktiga företagare i länet. Att detta kan verka godtyckligt eller orättvist håller han inte alls med om. Inte heller kommunalrådet Britta Flinkenfeldt Jansson, som personligen skrivit till landshövdingen och bett honom ge företagarna dispens, tycker att lagen måste vara lika för alla.
– Jag förbehåller mig rätten att tycka att lagar som har ogenomtänkt innehåll är knäppa. Vi har 8 727 sjöar, vi har tre mil strand per invånare, det måste väl finnas plats att bygga, säger hon till Ekot.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev