torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Anslagen räcker inte till regeringens mål om odlad fisk

Publicerad: 19 april 2011, 07:30

Det skulle behövas sex gånger så höga anslag som i dag för att nå delmålet 50 000 ton odlad fisk per år i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Eskil Erlandsson

Det går att odla fisk på ett hållbart sätt i bland annat svenska kraftverksdammar, enligt en statlig utredning. Där är vattnet ibland så näringsfattigt att den odlade fiskens avföring till och med kan gynna djur och växter, uppger Ekot.
Sådan fiskeodling skulle i så fall kunna vara ett mer hållbart alternativ till dagens import av till exempel norsk lax och vietnamesisk hajmal som båda föds upp i odlingar som har negativa miljökonsekvenser.

Sådan svensk odling är också något som landsbygdsminister Eskil Erlandsson har sagt att regeringen vill satsa på, men enligt Ekot är dagens anslag långt ifrån tillräckliga. Enligt regeringens egen utredning skulle det behövas minst sex gånger så mycket pengar för att nå delmålet om 50 000 ton odlad fisk per år.
– Jag bedömer att det inte är särskilt mycket pengar i det här sammanhanget (som krävs) för att verkligen få igång den här näringen mot de mål som har satts, att vi ska kunna höja produktionen väsentligt, säger Pontus Elvingsson, statsinspektör, på Livsmedelsverket till Ekot.

I dag odlas mindre än 10 000 ton per år fisk i Sverige. Under de senaste 15 åren har fiskimporten enligt Ekot ökat fyra gånger.

Anders Danielsson

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev