Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Antalet fåglar i fjällen minskar

Publicerad: 4 december 2013, 13:44

Forskare från Sverige, Finland och Norge har i en gemensam studie analyserat fågelövervakningsdata för åren 2002-2012. Studien visar på en storskalig minskning av fåglar över hela den Skandinaviska fjällkedjan.


9 av de 14 vanligaste fågelarterna i fjällkedjan har minskat i antal under 2000-talet. Ingen av de studerade arterna har ökat i antal.

Utvecklingen är liknande i alla tre länderna där minskning är som störst i Norge, där 8 av 10 fågelarter minskat i antal. I Sverige minskade 8 av 13 arter samtidigt som ingen fågelart ökade.

Orsakerna till minskningarna är inte säkerställda men det är troligt att det finns en koppling till ökande temperaturer.

-Även om enstaka arter tidigare har visat en liknande populationsminskning och återhämtat sig, så är det första gången som vi kan se att så många arter har minskat över hela fjällkedjan. Resultaten är därför mycket oroande, säger Åke Lindström, professor vid Biologiska institutionen på Lunds Universitet, i ett pressmeddelande.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.