måndag29 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Antalet kraftiga regn beräknas öka med minst 10 procent

Publicerad: 22 januari 2018, 17:46

Sedan 1990-talet kan man inte se någon skillnad i antalet kraftiga regn i Sverige. Men vid mitten av det här århundradet kommer antalet skyfall ha ökat med minst 10-20 procent. Det visar en ny rapport från SMHI.

Ämnen i artikeln:

SmhiKlimatförändringarGlobal UppvärmningVäxthuseffekten

I en ny studie har SMHI kartlagt kraftiga regn i Sverige för att se vilka risker de medför, och hur samhället kan anpassas till ökade regnmängder.
– Det nya med den här studien är att vi sammanställt all statistik och all data vi har. Vi har definierat skyfall genom att titta på väldigt kraftiga regn som återkommer vart tionde eller vart hundrade år, berättar Peter Berg forskare inom nederbörd och klimat vid SMHI för Aktuell Hållbarhet.

Sedan 1995 har SMHI:s automatiska väderstationer vid 155 tillfällen registrerat tillfällen då minst 15 millimeter regn fallit på 15 minuter. Det är vanligast att skyfallen inträffar sent på julieftermiddagar.
– Vår statistik sträcker sig från mitten av 1990-talet och sedan dess har skyfallen varken ökat eller minskat, de är väldigt olika från år till år. Men om man ska se det ur ett klimatperspektiv behöver man längre tidsserier. Därför har vi också tittat på klimatmodellering och några olika framtidsscenarier. Samtliga scenarier vi tittat på visar en 10-20 procentig ökning av kraftiga regn vid mitten av århundradet. Men om vi tittar på slutet av århundradet så skiljer sig antalet kraftiga regn väldigt mycket beroende på utsläppsscenario. Om vi lyckas nå målet i Paris-avtalet så blir det förmodligen inte så stor skillnad mellan mitten och slutet av århundradet. Men om utsläppen fortsätter i samma takt som idag kan vi få en 40-procentig ökning av de kraftiga regnen, säger Peter Berg.

Det finns mycket att göra för att anpassa samhället till de ökande regnmängderna men för att göra fatta rätt beslut måste man ha rätt underlag och det är som sådant SMHI:s rapport är tänkt.
– Informationen är bland annat intressant för VA-branschen. Dränering av ett dagvattensystem ska klara av ett regn av den styrkan som bara kommer en gång vart tionde år, då behöver man veta hur många millimeter ett tioårsregn är, säger Peter Berg.

Läs rapporten här

Lina Rosengren

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev