Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Antarktis isar smälter allt snabbare

Publicerad: 5 december 2014, 12:31

Snabbt stigande havstemperaturer gör att Västantarktis ishyllor smälter snabbare än man tidigare trott. Detta leda till kraftiga höjningar av de globala havsnivåerna.

Ämnen i artikeln:

ArktisThe Guardian

Snabbt stigande havstemperaturer gör att Västantarktis ishyllor smälter snabbare än man tidigare trott. På sikt kan detta leda till kraftiga höjningar av de globala havsnivåerna. Det rapporterar The Guardian.

När isblock bryts loss från sydpolens landmassa är sannolikheten stor att glaciärerna bakom dem rör sig snabbare ut i havet, något som skulle leda till snabbt stigande havsnivåer. Om hela det västantarktiska istäcket skulle smälta skulle den globala havsnivån stiga med 4,8 meter. En sådan höjning skulle få allvarliga konsekvenser för många av världens önationer och kustlevande befolkningar.

Även om många av de stora ishyllorna i Västantarktis fortfarande är intakta så rör sig varma havsströmmar allt närmare och de hotar att så småningom smälta ner isen.

Forskare vid East Anglia Universitet har jämfört data från oceanografiska register från 1960-talet och kommit fram till att temperaturerna i Amundsenhavet och Bellingshausenshavet har stigit väsentligt sedan dess. 1970 var temperaturen på det varmaste vattnet i Bellingshausenhavet 0,8 grader, 2010 hade temperaturen stigit till 1,2 grader. Även om temperaturskillnaden kan tycks liten så är skillnaden stor räknat i hastighet för issmältning. Att stora mängder is har smält visar också den minskade saltmängden i havsvattnet som beror på att sötvatten från smältisen runnit ut i havet. Utöver stigande havsnivåer leder de minskande ismassorna på Antarktis till att den biologiska mångfalden minskar.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev