Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Antivargpartiet: Vargen behövs inte i vår natur

Publicerad: 18 november 2013, 12:37

Det nya Antivargpartiet vill se nollvision på varg. Partiet föddes ur Facebookgruppen Våga Vägra Varg.


Curt Edwertz från Norberg är en av partirepresentanterna.
– För mig handlar det om pengafrågan. Bara år 2010 kostade rovdjuren 440 miljoner kr. Det motsvarar ungefär 1 500 underskötersketjänster, säger han till SVT.

Förutom att vargen är dyr så fyller den ingen funktion, enligt Edwerts.
– Vargen behövs inte i vår natur, den fyller ingen funktion. Den kostar bara pengar och ställer till med problem, säger han.

Naturskyddsföreningen tycker att partiets inställning till vargen är märklig. Dels för att vi inte kan minska vargbeståndet hur som helst på grund av EU-direktiv, men också för att vargen visst behövs i naturen. När det kommer till ekonomi så kostar vargen relativt lite pengar, menar Naturskyddsföreningens representant.

– Om man till exempel tittar på älgen så kostar bara trafikskadorna den bidrar till 3 miljarder kr. Dessutom kostar den ju liv och svåra skador. Vargen påverkar en liten grupp och det är jägarna. Dels är vargen en konkurrent till jägaren och den tar också en och annan lösdrivande hund, säger Lise -Lotte Norin på Naturskyddsföreningen till SVT.

Alexandra Scott

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.