Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Antivindkraftsparti på väg att bli vågmästare

Publicerad: 23 september 2010, 07:25

Utvecklingspartiet som bildats för att bromsa vindkraftsutbyggnaden vann drygt 6 procent av rösterna i kommunalvalet. Nu kan de erövra vågmästarrollen.


Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Utvecklingspartiet i Kungälvs kommun grundades i februari för att bromsa vindkraftsutbyggnaden och förstärka den lokala demokratin. Starkast stöd har partiet i Marstrand, Lycke och centrala Kungälv. Nu har partiet fått fyra mandat och en möjlig vågmästarroll i fullmäktige.

– Kungälvs kommun har stora värden i sin natur, sin kust, sin närhet till storstaden Göteborg, sitt småskaliga näringsliv och sina goda kommunikationer. Denna unika miljö måste skyddas från vindkraftverk och andra industrietableringar i storformat i ett av de bästa lägena för näringsliv, boende och rekreation i regionen, säger en av partiets företrädare Heine Nielsen.

De borgerliga partierna blev största block i kommunen men behöver stöd från ytterligare ett parti för att få majoritet. Det moderata kommunalrådet säger till GP att han inte utesluter ett samarbete med Utvecklingspartiet. Först ska han höra efter med Miljöpartiet men om inte det fungerar kommer han kanske att gå vidare.

Utvecklingspartiet har engagerat sig i den kommunala översiktsplanen och Vindkraftsplanen. Ett av de viktigaste kraven är att använda det kommunala vetot mot en etablering av vindkraftverk väster om E6. På det sättet vill man trygga en attraktiv boendemiljö och borga för ökad turism.

Erik Klefbom

Ämnen i artikeln:

Vindkraft

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.