Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Äntligen – Kvinna får Polhemspriset

Publicerad: 29 april 2009, 05:51

Sveriges Ingenjörers Polhemspris går till en kvinna, första gången någonsin! – Jag är otroligt hedrad och väldigt glad, säger Laila Ohlgren.


Laila Ohlgren är den lyckliga vinnaren av Polhemspriset 2009 och uppfinningen är: uppringningsknappen.

– Känslan går inte att beskriva jag har inte kunnat smälta det än, säger Laila Ohlgren

Leila Ohlgren är väldigt glad över
priset. Fotograf Anna Simonsson.

Hon jobbade tidigare på televerket i Farsta med NMT, Nordic Mobile Telephony, vilket hon var den första kvinnliga ingenjören som gjorde.

Hennes uppgift var att på några veckor lösa problemet med en funktion vi flitigt använder idag, nämligen uppringning på mobilen. Att slå numret först och sen koppla samtalet tog alldeles för lång tid.

– 15 sekunder tog det att slå numret. Om det då var någonting i vägen, som ett träd eller radioskugga, försvann det lätt ett eller två nummer och då kopplades inte samtalet, säger Laila Ohlgren.

En solig pingsthelg, 1979, föddes idén. Mikroprocessorn som finns i mobilen borde kunna fixa biffen. Alltså numret som slås lagras i mobilen och skickas sedan med alla siffror på en gång.

– Jag ringde min chef, Östen Mäkitalo, trots att det var, pingst samt röd dag, och bad honom hjälpa mig att testa idén. Snäll som han är ställde han såklart upp, berättar Laila Ohlgren.

Vid första testet fungerade det.

– Det var väldigt kul att det fungerade, en lättnadskänsla, säger hon.

I två hela dagar testade Laila Ohlgren och hennes chef uppringningen. De gjorde tusen uppkopplingar för att få ett trovärdigt statistiskt underlag. Affärerna var stängda så de fick leva på bananer.

– En fruktbutik var den enda affären som var öppen så vi lagrade upp bananer som vi åt, säger Laila Ohlgren och skrattar.

Det nya sättet att ringa tog 2 sekunder istället för 15 och då hinner ingen siffra sväva iväg åt något annat håll.

Josefin Söderström

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev