tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Äntligen sluttjafsat? Nä…

Publicerad: 10 juni 2016, 13:28

Den historiska energiöverenskommelsen får de flesta att glädjas. Den förnybara energin välkomnas på riktigt in i framtiden, näringslivet får en långsiktig spelplan och kärnkraftskramarna får gott om tid på sig att säga farväl till sina älskade atomverk. Men sluttjafsat är det nog inte…


MS

Mikael Salo

mikael.salo@aktuellhallbarhet.se


Så har slutligen Sverige fått sin efterlängtade energiöverenskommelse. Läs den i sin helhet här. Eller vår artikel här. 

Kommentarer och snabbanalyser hos näringslivsorganisationer och miljöorganisationer signalerar att de flesta verkar glada och tillfreds med den i alla fall hyfsat historiska överenskommelsen. Exempelvis hyllar Naturskyddsföreningen målet om 100 procent förnybart och Energiföretagen anser att de akuta hoten kring kärnkraftens framtid tycks ha eliminerats.

Äntligen får energibranschen de långsiktiga villkor och spelregler som den längtat efter och det förnybara får hjälp in i framtiden.

Men vad betyder överenskommelsen och vad får den för konsekvenser?
– En förnyad tilltro till det förnybara. Inga nya kärnkraftsreaktorer eftersom de ekonomiska villkoren blir för dåliga. Det betyder också att strålkastarljuset riktas på effektivisering och energilagring som är de två stora framtida knäckfrågorna i framtidsomställningen, svarar Mattias Goldmann, vd på Fores.

Inga nya reaktorer, säger Goldmann alltså, men vad nu då, överenskommelsen öppnar för tio nya reaktorer  och slår fast att ”tillstånd kan ges för att successivt ersätta nuvarande reaktorer i takt med att de når sin ekonomiska livslängd”.

”100 procent förnybart 2040″. Kan inte bli tydligare. Kärnkraften ska bort. Grattis MP!”, skriver Jan Björklund på Twitter.

”Då behöver du nog läsa noggrannare Jan. Det är inget stoppdatum. Effektskatten fasas ut på två år med start vid årsskiftet.” replikerar Centerpartiets partiledare Annie Lööf strax därefter.

– Nya kärnkraftverk är lika sannolikt som att jag fullständigt otränad skulle sätta på mig ett par löparskor och säga att jag ska springa ett maraton, säger Mattias Goldmann och skrattar.

Den som trodde att frågan om kärnkraftens framtid är över tror nog fel.

De facto återstår det en hel del saker att diskutera vidare om. Till exempel exakt vad ett mål om 100 procent förnybart 2040 i praktiken faktiskt betyder, precis som vad en fossiloberoende fordonsflotta 2030 innebär. Sluttjafsat är det nog inte än på länge…

Men – låt oss glädjas åt och vila en stund i att Sverige i detta hyfsat historiska avtal får fundamentet till en stabil energipolitik som välkomnar förnybar energi till framtiden på riktigt, ger näringslivet en långsiktig hyfsat hållbar spelplan och kärnkraftskramarna gott om tid att säga farväl till sina atomkraftverk.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev