söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Användning av plastbärkassar minskar – men inte tillräckligt snabbt

Publicerad: 26 april 2019, 06:40

Naturvårdsverket presenterade i veckan nya siffror som visar att svenska konsumenter använde 102 plastbärkassar per person år 2018. Det är en minskning med 12 plastbärkassar per person jämfört med år 2017. Målet är att minska antalet till 90 plastbärkassar per person år 2019 och till 40 plastbärkassar år 2025.


Det var den 1 juni 2017 som förordningen om plastbärkassar trädde i kraft och alla butiker och restauranger har sedan dess haft som ansvar att informera om plastbärkassarnas miljöpåverkan och medverka till att förbrukningen ska minska.
”Vi ser många bra exempel på hur olika butiker och kedjor får oss att använda färre plastbärkassar. För att vi ska nå målen behöver fler butiker och restauranger kommunicera aktivt med oss konsumenter”, säger Jon Engström, chef på Återvinningsenheten på Naturvårdsverket, i en kommentar.

Den minskning som skett sedan frågan blev aktuell för två år sedan, har förmodligen varit den lättaste att åstadkomma, menar Jon Engström. Han tycker att handeln behöver lägga i ytterligare en växel om målen ska nås.

Där får han medhåll av Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
”Vi är på god väg att nå målet men får inte slå oss till ro utan måste fortsätta arbetet med att hålla kunderna informerade, samtidigt som näringslivet i stort behöver utveckla en hållbar plastanvändning”, säger han i en kommentar.

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev