Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

AP-fonder klimatpressar Statoil

Publicerad: 20 Maj 2015, 09:36

Bolaget tvingas bland annat öka utsläppsrapporteringen.


Ämnen i artikeln:

OljaStatoil

Den här artikeln publiceras i omvärldsbevakningen Miljöaktuellt Idag den 20 maj.

I går höll Statoil bolagsstämma i Norge. Generalförsamlingen, med norska staten som största ägare på 67 procent, beslutade att säga ja till ett förslag som innebär att Statoil måste utöka sin rapportering gällande utsläpp av växthusgaser, samt utvärdera projektportföljen gentemot relevanta långsiktiga klimatscenarier, rapporterar norska Aftenbladet.

Förslaget har lämnats in av svenska AP-fonderna. I ett pressmeddelande säger representanter för Fjärde AP-fonden respektive Andra AP-fonden:

– Eftersom oljerelaterade energiföretag har utmaningar framöver både när det gäller finansiella frågor och miljöfrågor, ser vi detta aktieägarförslag som ett bra verktyg för att hjälpa Statoil att stärka sin rapportering avseende klimatfrågor.

Enligt Greenpeace i Norge är beslutet en seger för alla som vill att Statoil drar sig ur projekt i Arktis eller projekt som har med oljesand och djuphavsborrning att göra – detta eftersom forskning visat att en stor del av redan kända fossila resurser behöver stanna i marken om det internationella tvågradersmålet ska nås.

Anders Hellberg

Ämnen i artikeln:

OljaStatoil

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.