Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

AP-fonderna får kritik för oetiska investeringar

Publicerad: 12 december 2013, 09:26

En ny granskning som genomförts av Sveriges Konsumenter visar att de statliga AP-fonderna har flera företag som bryter mot internationella konventioner, som tillverkar kärnvapen och som bidrar till miljökatastrofer i sin portfölj.


Hos AP-fonderna hittar man bland andra oljebolaget Shell, som av FN och domstolen i Haag utpekats som ansvarigt för en av världens värsta miljökatastrofer i Nigeria. Här finns Boeing och flera andra företag som utvecklar kärnvapenteknologi. Här finns också företag som inte respekterar FN:s syn på ockuperade områden i Palestina, och de som trotsar EU:s vapenembargo och säljer krigsmateriel till diktaturen i Burma.

– Vi tittar på investeringar i några av världens mest kontroversiella företag, de som svartlistas av andra stora aktörer i branschen, de som bryter mot FN-konventioner och internationella avtal, säger Jakob König på Sveriges Konsumenter till SVT.

Genom att investera i sådana företag bryter AP-fonderna mot sina egna riktlinjer om socialt ansvarstagande menar Sveriges Konsumenter. Men Ossian Ekdahl, ansvarig för ägarstyrning på första AP-fonden, håller inte med.

– Vi skall ta hänsyn till etik och miljöfrågor utan att riskera det övergripande målet om hög avkastning. Så är det formulerat i lag och förarbeten.

Om företag är tillräckligt lönsamma ska AP-fonderna alltså, i enlighet med sitt uppdrag, investera i dessa utan att ta hänsyn till etiska frågor och miljöfrågor menar Ossian Ekdahl.

– I princip är det så, men vi tror inte att det generellt är på det sättet. Vi lägger ner en del resurser på att se till så att vår portfölj inte innehåller de allra sämsta bolagen.

Eftersom det är svårt att veta vad man egentligen stöder när man placerar pengar i en fond vill Sveriges Konsumenter underlätta valet genom att granska de stora fondförvaltarna och man tycker på det hela taget att fondbolagen blivit bättre på socialt ansvarstagande. De som får bäst betyg i den nya undersökningen är AMF och Folksam, därefter kommer kommer storbankerna. På en bottenplats hamnar Handelsbanken och AP-fonderna.

Miljöaktuellt, redaktionen

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.