Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Apa utan spegelbehov

Publicerad: 26 februari 2009, 11:13

Till skillnad från en del andra apor kan en gibbon inte känna igen sin egen spegelbild, något som vittnar om att den saknar medvetenhet om det egna jaget. Förklaringen kan spåras 14 till 18 miljoner år tillbaka i tiden, då en delning av evolutionslinjen ägde rum.


Chimpanser, gorillor och orangutanger visar tecken på att känna igen sin egen spegelbild när de placeras framför en spegel. Gibbonapor, däremot, verkar inte ha någon förståelse för att det är den egna spegelbilden de ser. Det framgår av en psykologistudie som gjorts vid University of Queensland i Australien.

Vid experimentet försågs först gibbonaporna med en dos välsmakande kaksmet. Sedan målade man ett streck med samma färg i apans ansikte och placerade den framför en spegel. Trots åtskilliga timmar framför spegeln var det ingen av aporna i studien som drog slutsatsen att mer kaksmet fanns att hämta i det egna ansiktet.

Gibbon tillhör, precis som människan och gorillan underordningen människoapor. Det innebär att vi har stora genetiska likheter, men uppenbarligen saknar gibbonapan den medvetenhet om det egna jaget som människan och gorillan har. Forskarna menar att frånvaron av denna förmåga kan förklaras med den delning av evolutionslinjen som ägde rum för 14 till 18 miljoner år sedan.

Mats Stålbröst

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.