Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Apotek Hjärtat överlämnar miljömärkning till hela branschen

Publicerad: 4 juli 2019, 12:19

Cecilia de Pedro och Annika Svedberg, Apotek Hjärtat.

Foto: Foto. Björn Anderberg

För tre år sedan lanserade Apotek Hjärtat en egen miljömärkning på sitt receptfria sortiment. Med symbolen ”välj med hjärtat” guidas konsumenterna att göra bra miljöval. Nu lämnar Hjärtat, som har en marknadsandel på 30 procent, över miljöguiden till hela branschen.


Den märkning som Apotek Hjärtat byggt upp har tagits fram med små resurser utan möjlighet till någon mer avancerad uppföljning. För att en produkt ska märkas krävs att leverantören publicerar en hållbarhetsrapport, att rapporten är externt granskad och att leverantören delar sina erfarenheter i branschen genom ett medlemskap i PSCI den global branschorganisationen för miljöfrågor i leverantörskedjan.
– Vår märkning är nu ett projekt inom Apoteksföreningen och tanken är att det senare i år ska vara en vägledning för konsumenter på alla Sveriges Apotek, säger Cecilia de Pedro, hållbarhetschef på Apotek Hjärtat, till Aktuell Hållbarhet.

Under de år då märkningen byggts upp har Apotek Hjärtat både varit i kontakt med Naturskyddsföreningens Bra Miljöval och Krav med ambitionen att någon organisation med resurser och system för en certifiering med extern granskning ska vilja ta sig an de här produkterna. Med det har inte lyckats.
– Därför tar vi det nu ett steg vidare i branschen, med hopp om att vi på sikt ska nå hela vägen, säger Annika Svedberg chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Överlämnandet av märkningen ska ses tecken på att hela apoteksbranschen vill uppgradera sitt hållbarhetsarbete, inte bara genom att tala om vad som är bra utan också informera om risker. Från och med i höstas informerar till exempel apoteken om de miljörisker som är kopplade till diklofenak, som är svårt att bryta ned i reningsverk, vilket medför ökade risker för fisk och vattenlevande organismer.

Apoteksföreningen har också inrättat ett permanent branschråd för läkemedel och miljö. Cecilia de Pedro skulle gärna vilja se en seriös miljömärkning på receptbelagda läkemedel. Men det är en mycket mer komplicerad fråga som egentligen ägs av tillsynsmyndigheter i Sverige och i EU.

Björn Anderberg

bjorn.anderberg@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.