Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag25.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Klimat

Apple och Acer bäst på Greenpeaces lista

Publicerad: 31 Mars 2009, 09:14

Philips tar hand om sitt elavfall medan HP inte ens börjat minska på bromerade flamskyddsmedel.


För elfte gången tar Greenpeace tempen på it- och elektronikbranschen. Kraven gäller att få bort pvc-plast och bromerade flamskyddsmedel ur produktionen, införa återvinning av uttjänta produkter och minska energiförbrukningen.

HP, Lenovo och Dell flyttas ner på skalan sedan de börjat slira på det uppsatta målet vid årsskiftet 2009/10. Dell har reducerat pvc och flamskyddsmedel i vissa bäebara och bildskärmar. Lenovo har två produkter med liknande egenskaper medan HP inte ens börjat fasa ut.

Datorbyggarna Apple och Acer däremot kör enligt planerna. Apple klarade målet redan i slutet av 2008 – sånär på en nätkabel som fortfarande innehåller pvc.

Philips har beslutat om ett återvinningsprogram men inte kommit igång. Det flyttar i alla fall upp koncernen från plats 15 till fjärde plats.
– företag som betalar för återvinning kommer automatiskt att gå över till renare produkter som kostar mindre att återvinna, säger Greenpeaces projektledare.

Vad beträffar CO2-utsläpp har Dell, Nokia, HP och Philips kommit en bra bit på vägen. Nokia som drivs med 25 procent förnyelsebar energi toppar listan. Sony Ericsson ligger trea.

Pär Rittsel

Dela artikeln:


Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.