Ta del av allt innehåll på Aktuell Hållbarhet
Starta din prenumeration

Prenumerera

Klimat

Apple och Amazon backar lobbying mot klimatet

Publicerad: 8 oktober 2021, 09:46

Apple, Amazon, Alphabet, Microsoft, ABB och SBAB. Alla medverkar de i lobbyorganisationer mot Joe Bidens historiskt stora klimatpaket, som lanserades i våras.

Foto: Alex Brandon / AP / TT

De stora IT-jättarna lovar en sak gör något helt annat när det gäller klimatet. Det visar en analys av en organisation som granskat den lobbying som pågår mot president Joe Bidens historiska klimatförslag. Enligt Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar på Öhman Fonder, är det här ett allvarligt problem. Även svenska ABB och SSAB stöder genom medlemskap lobbying mot vässad klimatlagstiftning.


Medan de stora IT-jättarna officiellt vässar klimatmål och uttalar sig om klimatfrågans allvar verkar de samtidigt i motsatt riktning genom att vara med och styra organisationer som motarbetar president Joe Bidens historiskt stora klimatpaket, som han i stor motvind försöker få igenom i USA. Det framgår av en rapport från Accountable US, en organisation som granskar lobbying i USA.

Enligt rapporten sitter ledande personer i Microsoft med i styrelsen för US Chamber of Commerce, som har lovat göra allt de kan för att stoppa klimatförslaget. Vidare är vd:arna för Amazon, Apple och Googles ägarbolag Alphabet med och styr The Business Roundtable, som kallat förslaget för ”bekymmersamt” och förbereder en ”betydande, multifacetterad kampanj” mot dess föreslagna skattehöjningar. 

Lobbyorganisationen American Petroleum Institute, API, har också nämnts i tidigare granskningar och där är de svenska bolagen ABB och SSAB medlemmar.

Tidningen The Guardian skriver i en analys att bolagen med sitt agerande hotar ”en av de sista stora lagstiftnings-ansträngningar som kommer hjälpa till att avgöra huruvida delar av planeten kommer kastas in i ett nytt klimattillstånd som det knappt kommer att vara möjligt att leva i.”

Enligt Fredric Nyström, chef för ansvarsfulla investeringar på Öhman Fonder, saknar bolag ofta en central styrning av policylobbying, vilket är ett allvarligt problem. 

Hur tänker du kring att ABB och SSAB är med i API?

– Jag vill inte kommentera ABB och SSAB eftersom vi har en dialog med dem om det här och jag vill värna den dialogen, säger Fredric Nyström till Aktuell Hållbarhet.

Läs rapporten från Accountable.US

Pernilla Strid

pernilla.strid@aktuellhallbarhet.se

Dela artikeln:

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.